23948sdkhjf

Godkänd för trafik

29 maj gav Transportstyrelsen permanent godkännande till de nya tågen som ska trafikera bland annat Inlandsbanan.

Inlandståg AB, som är ett helägt dotterbolag till Inlandsbanan AB, köpte under 2019 de fem motorvagnarna av modell Alstom Lint som tidigare trafikerat regionala järnvägar i Nederländerna. Bolaget har fram till nu haft ett tillfälligt godkännande för erfarenhetsdrift (med kunder) men efter kompletterande tester, som utöver erfarenhetsdrift, omfattat vintertester samt ATC-tester är fordonen nu permanent typgodkända i Sverige. Det handlar om fem motorvagnståg av typen Alstom Lint 41 som nu får gå i persontrafik.

– Vi är oerhört nöjda och glada att det gått så bra med testerna och att det gått så fort. Det har gått på rekordtid, bara runt ett år säger Maria Cederberg, chef för Inlandståg.

Testerna ha utförts i Sverige och fordonen har fått littra Y41. Övriga motorvagnar står i Polen där det görs anpassningar för resande på längre sträckor innan de tas till Sverige. Anpassningarna innebär bland annat att tågen får högre komfort med helt ny interiör i form av nya stolar, WC och bistro.

– Idag kör vi på Inlandsbanan med tåg av typen Y1 som är från 79–80, och som varit riktiga trotjänare. En modernare och mer tillgänglighetsanpassad fordonsflotta är dock avgörande för att kunna möta efterfrågan på hållbara transporter på järnväg, säger Maria Cederberg.

Kommentera en artikel (1)
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.191