23948sdkhjf

Tar över Gröna Bilister

Marie Pellas är ny ordförande för intresseorganisationen Gröna Bilister.

På Gröna Bilisters årsmöte 28 maj valdes flera nya ledamöter in i föreningens styrelse. En av dem är Marie Pellas, som på det konstituerande mötet efteråt valdes till Gröna Bilisters nya ordförande. Hon tar över efter Johanna Grant, som lämnar posten efter sex framgångsrika år.

– Gröna Bilister är en stark plattform och en väletablerad förening som verkar för en smart och hållbar mobilitet. Jag är tacksam och peppad för denna möjlighet att vara föreningens ordförande. Tillsammans med styrelsen och medlemmarna kommer vi att fortsätta utvecklingen mot det hållbara samhället, säger Marie Pellas. Hon fortsätter:

– Att få prova på och lära sig mer om hållbar mobilitet är viktigt för att förändra ett beteende. I många samhällen finns fysiska möjligheter att anamma en hållbar mobilitet, exempelvis inom kollektivtrafik, gång och cykel, men ändå är bilen många gånger ett förstahandsval. Bilen har en viktig roll i vårt samhälle, men användningen måste anpassas till klimatets gränser. Vi måste utmana bilnormen och välja färdsätt efter behov.

Marie Pellas har en master i kulturgeografi vid Uppsala universitet från 2014 och arbetar som hållbar mobilitetsplanerare vid Västerås stad. Marie ansvarar för olika kampanjer och aktiviteter inom hållbar mobilitet med fokus på individens beteende. Hon har även ett visst ansvar inom strategisk planering.

Gröna Bilisters nya ordförande lever som hon lär, bor i Västerås med sin man och deras två små barn. I augusti 2019 sålde familjen sin bil.

– Vi var så klart nervösa för denna stora förändring i vår vardag, men de positiva effekterna på klimat, ekonomi och hälsa vägde tyngre, säger Marie Pellas.
Idag löser familjen sina transporter med lådcykel och cykel, kollektivtrafik och gång. Ibland lånar de bil av släkten.

Här är Gröna Bilisters nya styrelse:

Ordinarie ledamöter: Dag Johansson, Norrköping; Jesper Johansson, Värmdö; Lena Johansson, Nacka; Liridona Sopjani, Stockholm och Beatrice Torgnyson Klemme, Uppsala.

Suppleanter: Victoria Olausson, Tyresö och Beatrice Rindevall, Stockholm 

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.063