23948sdkhjf

Långvarig nedgång hotar kollektivtrafiken

Kollektivtrafiken riskerar att väljas bort efter pandemin - det visar en ny undersökning.

Trenden med att arbeta eller studera hemifrån oftare lär vara en ny vana som svenskarna kommer att ta med sig från Coronakrisen. Av respondenterna som arbetar eller studerar svarade hela 44 procent att de arbetar eller studerar hemifrån i större utsträckning än vanligt nu under pandemin. Mer intressant är att hela 37 procent av dessa svarade att de tänker fortsätta med att arbeta eller studera hemifrån oftare även när pandemin är över. Trenden syns tydligare bland män (45 procent) och bland de som är över 60 år (53 procent).

– För de som kan arbeta hemifrån så tror jag att krisen har lärt oss att vara mer digitala. Många har märkt att det går att arbeta hemma oftare, vilket öppnar nya möjligheter för dem som kanske vill bo på landet men samtidigt ha ett jobb i storstaden. Även för de som bor och arbetar i större städer innebär det att man kan spara in pendlingstid genom att arbeta på distans oftare än tidigare. För kollektivtrafikens del vore det bra om man kunde dra nytta av detta för att jämna ut den kostsamma peaktrafiken, säger Eva Tiséus, marknads- och kommunikationsdirektör på Transdev Sverige. 

Av de som uppger att de under normala omständigheter oftast reser kollektivt till jobb eller skola säger närmare 30 procent att de har ändrat sitt färdsätt under pandemin. Av dessa uppger var fjärde respondent att de inte kommer, eller inte vet om de kommer, att återgå till kollektivtrafiken efter pandemin. Det motsvarar cirka 6,5 procent av de som uppgett att de oftast reser kollektivt till jobb eller skola.

– Det glädjande beskedet är att majoriteten av kollektivtrafikresenärena uppger att de kommer att fortsätta resa kollektivt när pandemin är över. Men det visar också att 2 procent redan har hittat andra färdsätt som de kommer hålla fast vid samt att 4,5 procent inte vet om de kommer återgå till kollektivtrafiken eller fortsätta med sitt alternativa färdslag. Det visar på vikten att upprätthålla en robust kollektivtrafik och fortsätta att utveckla för att göra den till ett attraktiv val och undvika en ökad bilism. I Wuhan i Kina fördubblades marknadsandelen för bilen när samhället öppnades upp igen medan kollektivresandet har halverats. En sådan utveckling i Sverige vore förödande för miljön, säger Eva Tiséus.

 FAKTA/Om undersökning

Genomfördes på Transdevs beställning under perioden 8-10 maj 2020 via YouGov Sveriges Internetpanel. Totalt 1007 personer deltog i undersökningen. Urvalet är representativt för den svenska befolkningen vad gäller kön, ålder och region.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.125