23948sdkhjf

Reseföretag i tingsrätten

Krisdrabbade reseföretaget Resia befinner sig i rekonstruktion – 9 000 fordringsägare har nu hävdat sina krav på företaget i Göteborgs tingsrätt.

Researrangören Resia hamnade i akuta ekonomiska problem när coronakrisen slog till med full kraft i början av våren. Företaget tvingades snart begära rekonstruktion för att försöka återupprätta verksamheten på lite längre sikt och undvika omedelbar konkurs.

Trots det så varslades 150 anställda vilket motsvarar hälften av de som var anställda i början av året och en hel del butiker kommer att stängas. Totalt finns runt 9 000 fordringsägare som ställer krav på företaget inför rekonstruktionen, det handlar om såväl företag som leverantörer och privatpersoner. 8 juni genomfördes ett borgenssammanträde i Göteborgs tingsrätt för att reda ut frågan om vilka som kan få ersättning under rekonstruktionen.

Det enda beslutet som dock fattades i tingsrätten var att rekonstruktionen ska fortsätta.

Rekonstruktören Peter Björnram förklarade för alla fordringsägarna att Resia hamnat i det nuvarande läget uteslutande på grund av den rådande coronapandemin. Allt beror på att resandet rasat i botten – när resandet åter börjar igen kan verksamheten åter fungera igen är argumentet till alla som kräver pengar av Resia.

Samtidigt som många alltså har fordringar på Resia så har bolaget själv fordringar som de inte kan få tillbaka av samma skäl, nämligen på grund av att i princip all verksamhet som har med resor och hotellvisterlser att göra varit nedstängd på grund av pandemin. Resia har stora krav få bland annat flygbolag, krav som tycks mycket osäkra.

Enligt rekonstruktörens uppgifter till media är målet nu att få till en uppgörelse med fordringsägarna för att kunna komma vidare. Men hur en sådan uppgörelse skulle kunna se ut är det ännu ingen som kan svara på.

Däremot finns hopp nu när allt fler uppgifter kommer om lättnader i de tidigare strikta reserestriktionerna. Att alla jobb ska kunna räddas tycks dock uteslutet enligt rekonstruktören, däremot kommer bolaget att fortsätta sälja resor och förhoppningsvis öka den verksamheten när det blir lättare att resa igen.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.087