23948sdkhjf

DEBATT: Corona dödar hela vår bransch

| Av Göran Grell och Fredrik Helgesson | Tipsa redaktionen

Vill ni hjälpa oss är vi beredda att fortsätta arbeta för att svensk bussturism skall vara i världsklass, skriver RK travel groups ägare.

"Coronakrisen riskerar döda en hel bransch. Vi behöver hjälp! Varför vill regeringen inte rädda den miljövänligaste sektorn inom resebranschen?

Resor med Sveriges 2 000 turistbussar och deras arrangörer sysselsätter över 20 000 människor. Branschen håller igång hotell, restauranger, teatrar, kultur-, konst, och musikfestivaler m.m. Turistbussbranschen visar upp hela Sverige för svenskar och utländska turister. Utan turistbussen blir det inga resor till konserten på Dalhalla i Dalarna, Lars Lerin i Värmland, Göteborg med Liseberg och trädgårdsutställning. Skärgårdsturer i Bohuslän, Smålands visfestivaler, teaterresor och julmarknadsresor till Stockholm, vintermarknad i Jokkmokk eller konstutställningar på Österlen.

Turistbussen fyller dessutom en viktig lokal funktion av stor samhällsnytta runt om vårt avlånga land. För lokala idrottsföreningar, hockeyklubben, fotbollsföreningar, pensionärsföreningar, kulturföreningar och näringsliv är en lokal bussresearrangör en central punkt för resandet när man skall ta sig utanför hemorten i Sverige, Norden eller Europa.

Regeringen pratar om grön omställning och gröna investeringar. Är man då medveten om att en turistbuss med 50 passagerare endast drar 2,3 l bränsle per mil? Körs turistbussen med HVO-bränsle är miljöbelastningen cirka 1% av flygets belastning. Huvuddelen av turist- och beställningstrafiken kör precis som kommersiell linjetrafik på biodrivmedel och redan 2018 var 88 procent av den upphandlade trafiken fossilfri. 

Flyget sponsras nu med miljardbelopp av regeringen och det är inte fel, det är en viktig del av vår infrastruktur. Men turistbussen som är det klimatsmartaste sättet att resa är minst lika viktig och måste få samma förutsättningar och omsorg.

Vill regeringen spara jobb lokalt, värna om en svensk resebransch som tar miljöansvar och fyller en stor samhällsnytta i hela Sverige är det dags att agera nu. Samtidigt som regeringen avråder från resor och ber om social distansering omöjliggörs det att bedriva verksamhet med turistbuss. Nyförsäljningen av resor med turistbuss har varit obefintlig för alla aktörer sedan inledningen av mars och kommer att vara obefintlig så länge reseanledningar som teatrar, konserter, marknader, utställningar, evenemang med mera måste hålla stängt på grund av risken för smittspridning. Om regeringen tror på en framtid med turistbusstrafik måste hjälp ges tills coronapandemin och dess efterdyningar blåst över.

Den 30 juni försvinner nedsättningen av arbetsgivaravgifter. Den 31 juli försvinner möjligheten att permittera på 80%. Om regeringen avser att förlänga stödpaketen krävs det längre framförhållning än några veckor. Här behövs besked – nu!

Vi föreslår fortsatt riktade stöd för att täcka fasta kostnader till de verksamheterna som saknar intäkter och kan uppvisa det. Fortsatt omställningsstöd och nedsatta arbetsgivaravgifter till de företag som drabbas extra hårt och tappar alla sina intäkter. Fortsatt möjlighet till förlängt permitteringsstöd upp till 80 % till dessa företag. Allt kopplat till de företag som kan uppvisa stora omsättningstapp, så stöden hamnar rätt.

Vill ni hjälpa oss att rädda svenska företag och jobb är vi beredda att fortsätta arbeta för att svensk bussturism skall vara i världsklass, och det miljövänligaste alternativet att uppleva Sverige, våra grannländer och vårt gemensamma Europa."

Göran Grell och Fredrik Helgesson, ägare, RK travel group

RK travel group är Nordens största gruppreseproducent, som producerar gruppresor för 120 000 resenärer årligen, som reser med svenska bussbolag, turistbussarrangörer och gruppresearrangörer.

Håll dig uppdaterad med RT-Forum

Jag accepterar Nordiske Mediers villkor och avtal

Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)

Mest läst

Startsidan just nu

IRU skriver till Europeiska rådet om bussbranschens tuffa situation

Birka lägger ner för gott

Rederiet ger upp och kastar yxan i sjön efter 49 år.

Här blir det stora vägarbeten i sommar

Nobina tar hem Finlandskontrakt

Arbetsmiljöverket ifrågasatt

Rattfylla ökar mest i väst

Nyhetsbrev

Effektivare upphandlingsprocesser presenteras

Arkiv
Plus

Ledaren drar ifrån

Tunga Bussligan sackar i juni – men ledaren drar ifrån, det framgår av Bil Swedens statistik.

Bussbolaget ser åter ljuset

Svag juni för bussarna

SLPs fastighet blir bussgarage

Stena line: Superfärjorna är på gång

Klart: Finalisterna i Bussförar-SM 2020!

Nu är det klart - här presenteras de 16 finalisterna som kommer till Gillingebanan i Vallentuna 7 september, där avgörs Bussförar-SM 2020.

Chile beställer 555 svenska bussar

Bussföretagen sågar räddningsförslag

Nu fullföljs avvecklingen av Trelleborg-Sassnitz

Stena lines vd: "Ett mycket tråkigt besked".

Depån klar – spårvagnarna kommer senare

I dagarna invigdes den stora spårvagnsdepån i Lund – själva spårvagnarna levereras först om några veckor.

Trafikanalys: Kollektivresandet ökar

Citytunneln ökade inte pendlingen

Citytunneln i Malmö ökade inte pendlingen förutom i Hyllie - det visar ny forskning om mångmiljardsatsningen i Skåne.

Inga resor på Inlandsbanan i sommar

På grund av minskad efterfrågan ställs sommarens trafik in.

Lanseras i Göteborg

Nu finns det fler elsparkcyklar i Göteborg.

Upphandlingar för 100 miljarder stundar

Holländskt bolag tar över skånska gasmackar

De första stationerna övergår nu till holländsk flagg. Ytterligare 20 stationer är på gång att etableras, enligt köparna.

Mälartåg till Nyköping

Nöjesparkerna i akut kris

Elscootern ersätter kollektivtrafiken

SL återinför biljettkontroller

Tre väljer Transiro

Akut kris för Sommarland

MAN truck & bus får ny vd

Så många dog på majvägarna

Swedavia föreslås få 3,1 miljarder

Svensk kollektivtrafik kritiska mot FHMs nya råd

Tomt på Heathrow

DEBATT: Corona dödar hela vår bransch

Birkeland till Västtrafik

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.109