23948sdkhjf

FHMs nya råd: åk bara kollektivt om du kan boka plats

Nya regler gynnar expressbussar där man kan boka sittplats.

Folkhälsomyndigheten oroas över att smittspridningen av coronaviruset tycks öka på vissa platser, och att många människor har kastat en hel del försiktighet överbord. I går kom därför ändrade allmänna råd, där Folkhälsomyndigheten gör en tydlig avgränsning mellan bokade och obokade resor i kollektivtrafiken:
Den som behöver resa kollektivt bör välja alternativ där det går att boka en sittplats. Resor med färdmedel där det inte går att boka plats, exempelvis spårvagnar, tunnelbanor och stadsbussar, bör undvikas helt.

De nya påbuden gynnar turisttrafiken. 
– För alla som reser med bokad biljett med buss, som i expressbuss eller turistbuss, innebär det att utbudet av turer och resor ökar, då företagen nu kan ta upp trafik som inte körts mot bakgrund av myndigheternas tidigare generella reseavrådan. Företagen inför nu rutiner för att skapa säkra och trygga resor. För alla bussresenärer i den ordinarie kollektivtrafiken är det viktigt att följa de riktlinjer som ges av våra regionala myndigheter och länstrafikbolag, framför allt om att endast friska och symptomfria personer ska resa, säger Anna Grönlund, branschchef Sveriges Bussföretag.

Det är fortfarande viktigt med ett fortsatt statligt stöd till kollektivtrafiken i spåren av coronakrisen.
– Kollektivtrafiken är ett sammanhängande nät och resenärer behöver kunna hålla ihop hela sin resa. För företag som bedriver kommersiell busstrafik, som expressbussar, är det viktigt att företagen nu kan ta del av det aviserade omställningsstödet. Men det behöver förlängas – krisen har inte upphört än. För bussföretag som kör på uppdrag åt landets regioner och kommuner är det viktigt att staten fortsätter stödja dessa så att de förmår upprätthålla en robust kollektivtrafik utan trängsel även framöver. Stödet behöver även komma bussföretagen tillgodo. Det är en förutsättning för att många människor ska kunna ta sig till arbete och utbildning inom exempelvis vården, säger Anna Grönlund i ett pressmeddelande.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.079