23948sdkhjf

Nöjesparkerna i akut kris

Stoppet för nöjesparker kräver ett nytt krispaket för sommarmånaderna – det kräver Stockholms Handelskammare.

Nöjesparkerna beviljas inte undantag från förbudet mot folksamlingar. Stockholms Handelskammare menar att det föranleder ett behov av ett skräddarsytt omsättningsstöd för besöksnäring och upplevelseindustri under sommaren.

Det är begripligt att man vill undvika folksamlingar, men i princip har nöjesparkerna fått näringsförbud och med det faller ett tungt ansvar på regeringen att säkerställa att besöksnäringen inte drabbas oskäligt hårt, säger Stefan Westerberg, chefsekonom på Stockholms Handelskammare.

Med anledning av dagens besked rörande nöjesparker uppmanar Stockholms Handelskammare regeringen att ta initiativ till utökade krisinsatser för besöksnäringen och upplevelseindustri.

Stockholms Handelskammare vill därför se ett stödpaket som löper över sommaren och kompenserar företag inom besöksnäring och upplevelseindustri, som i praktiken fått sin högsäsong inställd.

– Nöjesparkernas hela verksamhet vilar på sommarmånaderna och när man då förbjuds att bedriva verksamhet måste det naturligtvis kompenseras. Det är principiellt viktigt att restriktioner från politiken också innebär att man tar ansvar för de negativa konsekvenserna besluten innebär, säger Stefan Westerberg.

Regeringens befintliga omställningsstöd kompenserar endast för omsättningstapp under mars och april, som är lågsäsong för besöksnäringen.

Under maj månad förlorade hotell i princip nio av tio kronor i intäkter och därför bör även det befintliga omställningsstödet förlängas så att maj inkluderas.

– Hela besöksnäringen är i gungning just nu och maj månad är ett ekonomiskt svart hål mellan omställningsstödet och den period då svenskar fått grönt ljus för att resa. Även i det avseendet bör regeringen kunna ta ett större ansvar, säger Stefan Westerberg.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.078