23948sdkhjf

Depån klar – spårvagnarna kommer senare

I dagarna invigdes den stora spårvagnsdepån i Lund – själva spårvagnarna levereras först om några veckor.

– Projektet har varit kantat av vissa svårigheter, sa Håkan Henmyr som anställdes 2016 just för detta projekt.

Depån har plats för sex spårvagnar och en spårvagn kan ställas upp utanför depån. Spårvägens linje som nu är färdigställd kommer att få heta ”Linje 1”. Ytterligare en linje är planerad men när eller ens om Lunds första spårväg byggs ut är ännu oklart.

Fordonstillverkaren CAF i Spanien har tillverkat de spårvagnar som ska gå i trafik i Lund och även förbundit sig att sköta underhållet för dem under de kommande tio åren. Detta ska ske via Euromains personal som finns i Malmö. Spårvagnarnas maxhastighet är 60 km/h vilket också är deras högsta tillåtna hastighet. Medelhastigheten kommer dock att vara betydligt blygsammare 21,5 km/h vilket ska jämföras med stadsbussarna i Lund som kör i knappt 17 km/h enligt uppgift från Skånetrafiken.

17-18 augusti kommer det första tåget att för första gången köra ut på linjen – hela sträckan – för testkörning. Under mitten av september kommer tåget att ha testkörts 5000 mil innan någon av de övriga vagnarna kan tas i bruk. Enligt den nu gällande planen kommer spårvagnarna att sättas i trafik kring Lucia, 13 december, men då inte köras efter full tidtabell. Först 1 februari 2021 kommer samtliga sju spårvagnar att vara på plats och köra med full tidtabell.

Totalt har Skånetrafiken köpt in sju spårvagnar men det finns en option om att köpa ytterligare tre vagnar – 24 juni var tre spårvagnar färdigtillverkade och klara för leverans.

Lunds spårvagnar kommer att likna de moderna spårvagnar som finns runt om i Europa, den som hoppas på toalett ombord kommer dock inte att bli bönhörd. Liksom flertalet spårfordon i Sverige kommer också Lundaspårvagnarna att namnges efter teman som kännetecknar Lund och Lundabor.

29 juli kommer den första spårvagnen att vara på plats och den är redan namngiven till Åsa-Hanna. Spårvagn nummer två väntas ankomma 5 augusti och den tredje ska vara på plats 28 december.

– Detta är en milstolpe för oss och för Lund. Projektet har kantats av stor osäkerhet framför allt kopplat till corona eftersom fabriken under en period var stängd. Nu ser vi fram emot vad som kommer att hända i det här området där depån förlagts, sa Carina Zackau, ordförande i kollektivtrafiknämnden i region Skåne.

– För kommunens del så tycker vi att det är fantastiskt att se att depån nu kommit på plats. Spårvägen är viktig för oss för att kunna bygga vidare i Brunnshög med verksamhetslokaler och bostäder och givetvis kunna serva forskningsanläggningarnas medarbetare som reser hit via spårvägen. I området kring depån och ESS kommer det att byggas bostäder för 30 000 till 40 000 människor de kommande åren som kommer att bo och jobba här, sa Fredrik Ljunghill, förste vice ordförande i kommunstyrelsen i Lund.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.109