23948sdkhjf

Alla Scanias fabriker drivs nu fossilfritt

Vatten, vind och sol säkerställer energibehovet i fabrikerna.

Scania satte för några år sedan målet att deras tio fabriker skulle drivas på fossilfri el 2020. Nu är målet uppfyllt. Den sista stora produktionsanläggningen att fasa ut fossil energi är Scanias produktion i Tucumán, Argentina, som från och med nu får sin el från vindkraft.

Av de tio fabrikerna ligger tre i Sverige, två i Nederländerna och en vardera i Argentina, Brasilien, Finland, Frankrike och Polen. Tillsammans använder de årligen cirka 450 000 MWh.

– Vi har arbetat målmedveten och kraftfullt för att nå målet om noll fossilenergi i vår industriella verksamhet, säger Leif Borgstedt, senior energirådgivare på Scania.
– Vi upphandlar el från ett flertal leverantörer som uppvisar certifikat som säkerställer att elen kommer från förnybara energikällor som vatten-, vind- eller solkraft.

Till 2025 har Scania satt som mål att halvera sina koldioxidutsläpp jämfört med 2015, både i den industriella och den kommersiella verksamheten. Samma minskning ska göras inom landtransporterna beräknad på transporterat ton.

– Att vi nu har fasat ut fossil el i vår industriella verksamhet är en milstolpe i vårt pågående klimatarbete, säger Andreas Follér, hållbarhetschef på Scania.

Förra året tillverkade Scania 91 700 lastbilar, 7 800 bussar samt 10 200 industri- och marinmotorer.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.123