23948sdkhjf

5 000 bort från Scania

Fordonstillverkaren Scania kommer att säga upp 5 000 anställda i spåren av coronakrisen.

Redan tidigare har fordonstillverkaren Scania aviserat att 5 000 jobb måste bort, detta trots att produktionstakten just nu ökats upp rejält. Men detta förklarar företagsledningen beror på att tvärstoppet under våren nu måste kompenseras genom att höja produktionskapaciteten så mycket som möjligt under en viss tid framöver. 

De 5 000 som framgent kommer att förlora sina anställningar är spridda internationellt. Hur många jobb som försvinner i Sverige är ännu oklart. Men besparingar krävs, k uppger vd Henrik Henriksson för SVT.

Den tidigare vinstprognosen har nu blivit en förlust i stället - minus 458 miljoner kronor som kan jämföras med 2019 års vinst om 4,9 miljarder kronor. Leveranserna av bussar och lastbilar har rasat med 56 procent och orderingången har sjunkit med 38 procent.

Så även om Scania för närvarande leder Tunga Bussligan stort så tycks det inte hjälpa särskilt mycket. Bussar är visserligen det i särklass dyraste tunga fordon som serietillverkas men volymerna är små jämfört med lastbilarna.

Hur det går i Tunga Bussligan för Scania och alla andra tillverkare av tunga bussar över 10 ton redovisas här på rt-forum 3 augusti!

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.063