23948sdkhjf

Kryssarstopp i Norge

Efter coronadrabbade kryssaren på Hurtigruten – nu har Norge satt stopp för alla kryssningsfartyg med fler än 100 personer ombord.

Länge såg det ut som om grannlandet Norge klarat coronapandemin betydligt bättre än Sverige. Men nu har läget försämrats, först genom coronautbrottet nyligen på fartygen MS Roald Amundsen som går i trafik för Hurtigruten. Ombord på fartyget har drygt 40 personer smittats och till det kommer att smittspridningen har anmälts till norska polisen som nu utreder om brott mot anmälningsplikten förekommit hos rederiet: När den här typen av smitta påträffas ska den omedelbart anmälas – så skedde inte.

Efter att MS Roald Amundsen stoppats för trafik har även de två andra kryssningsfatrygen i Hurtigruten, MS Fritjof Nansen och MS Spitsbergen, beordrats i hamn. Sedan är det färdigkryssat för dem också. Nu har närmare 70 norska kommuner också fått order av den norska smittskyddsmyndigheten att spåra upp och testa passagerare som varit ombord på fartygen och kan tänkas bära på coronasmittan. 

Under den närmaste framtiden, i alla fall minst 14 dagar, kommer inga fartyg med fler än 100 personer ombord – passagerare inklusive besättning – att få lägga ut från kaj på norska vatten. Men reglerna gäller endast kryssningsfartygen så de ”vanliga” linjefartygen på Hurtigruten och andra färjelinjer kör sin trafik som vanligt enligt tidtabellen.

Hurtigruten har genom coronautbrottet fått en rejäl smäll som skadar det ansedda varumärket, något som rederiet verkligen inte behöver då företaget redan har haft det tungt på grund av det allmäna coronaläget med mycket få turister hela säsongen. 

Fotnot. Hurtigruten har en välkänd stor delägare: Petter Stordalen. 

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.156