23948sdkhjf

Ny pendelbåt i Stockholm

Region Stockholm fortsätter att satsa på vattenburen kollektivtrafik – nu startar ytterligare en pendelbåtslinje.

17 augusti startar nya Linje 83 mellan Rindö-Vaxholm-Stockholm. Linjen blir en del av SL-trafiken och resenärer kan därför resa med sitt SL-kort.

Linjen syfte är att skapa snabbare och tätare sjötrafik från Vaxholm in till Stockholms centralare delar och liksom på SL:s övriga pendelbåtar kommer det finnas möjlighet att ta med cykel ombord. Det skapar möjlighet till blandpendling och att snabbt ta sig vidare till sin slutdestination från Strömkajen.

Det kommer dessutom finnas en snabblinje, L83X, som trafikerar färre bryggor mellan Vaxholm och Stockholm och därför får en snabbare restid.

FAKTA/Linje 83

Trafiken utförs i huvudsak av fartyg i V-båtsserien, dvs Vaxå, Viberö, Vånö, Väddö och Värmdö. De har en kapacitet på 180 sittande och 340 totalt.

I tidtabellen för Linje 83 finns två linjer. En snabblinje, L83X, som trafikerar färre bryggor mellan Vaxholm och Stockholm och därför får en snabbare restid, samt L83 som trafikerar de bryggor Vaxholmspendeln tidigare stannat vid. Resan med L83X tar 55 min. L83 tar 1 timme 15 minuter.

Pendelbåten kommer ingå i SL-trafiken och ska gå på försök under två års tid med möjlighet till förlängning.

FAKTA/Historik

Starten av linje 83 är en del i en större utbyggnad av pendelbåtstrafiken som pågår i Stockholmsregionen. Den kollektiva sjötrafiken är på frammarsch i Stockholmsregionen och har stadigt ökat i popularitet sen den första linjen startade 2011.

2011 startade Linje 80 mellan Lidingö-Nacka-Stockholm, även kallad sjövägen. Sen starten har antalet passagerare ökat stadigt och fler har upptäckt fördelarna med att ta båten till arbete, skola eller fritidsaktiviteter. Under 2019 reste nästan 1,4 miljoner resenärer med linje 80. En ökning med 22,5 procent från föregående år. Linjens popularitet har gjort att linjen fick utökad turtäthet och förlängdes upp till Storholmen och Tranholmen i början av 2020.

2016 startade en pendelbåtslinje till Ekerö på försök. Efter försöksperioden blev linjen permanentad och är idag ett populärt färdsätt för kollektivtrafiksresenärer att ta sig in till stan.

Redan 2022 kommer nästa försökslinje starta mellan Värmdö och Stockholm.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.109