23948sdkhjf

Drabbade branscher får stöd i Danmark

Riktat danskt stöd till drabbade näringar i coronakrisens spår har räddat många företag.

I Danmark har företagen kunnat söka ett särskilt stöd under vårens Coronakris för minskad omsättning från april till och med 8 juli, liknande det svenska omställningsstödet. Då krisen inte på något sätt är över, beslutade den danska regeringen i början av juli om ett särskilt ytterligare stöd under juli och augusti för företag som kunde visa att man tappat minst 50 procent av sin verksamhet relaterad till Corona. Det gäller exempelvis företag som är beroende av besöksnäringen, såsom turistbussar.

Nu finns en politisk enighet om att förlänga detta särskilda riktade Corona stödet till oktober, även om det inte finns något beslut i frågan än. Förlängningen kommer i så falla endast omfatta särskilt hårt drabbade och utpekade näringar såsom besöksmål, evenemang och hotell, men också företag som kan visa att deras egen verksamhet är starkt beroende av dessa näringar verksamhet, såsom turistbussar. De benämns i den danska debatten som underleverantörer till dessa näringar.  

– Turistbussföretagen är direkt beroende av att besöksmål och andra serviceföretag inom besöksnäringen såsom hotell och restauranger har sin verksamhet igång, vilket de knappt haft under Corona krisen. Därför menar vi att det är helt rätt att även turistbussarna omfattas av ett fortsatt stöd. Våra företag har kunnat överleva tack vare de stöd regeringen gett och det vore vansinnigt att inte se till att företagen klarar sig igenom hela krisen. Det vore att slänga de skattepengar som redan satsats i sjön, säger Michael Möller Nielsen, vd för Dansk Persontransport som är Sveriges Bussföretags systerorganisation i Danmark.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109