23948sdkhjf

EU-seminarium om bussförarkrav

Ett EU-seminarium om ändrade krav för bussförare kommer snart att arrangeras av IRU -

Den internationella vägtransportorganisationen IRU arrangerar 8 september ett digitalt seminarium om förarbristen inom EU. Medverkar gör flera EU-parlamentariker, bland annat svenska Peter Lundgren (SD) samt Anna Grönlund, branschchef Sveriges Bussföretag och vice ordförande i IRU:s passagerarkommitté. Förarbristen är ett branschproblem som Transportföretagen och Sveriges Bussföretag arbetar vidare med, även under pågående pandemi.

– Vi behöver fortsätta vårt intensiva lobbyarbete i denna fråga, inte minst mot bakgrund av åldersfördelningen i branschen. Flera medlemsföretag har under året bekräftat bilden av att bristen på förare är fortsatt stor och att man ser än större problem framöver. Många äldre timanställda vill nu under pandemin inte arbeta alls och risken, som flera medlemsföretag vittnar om, är att dessa äldre medarbetare inte heller kommer tillbaka till busstrafiken när pandemin är över. Då blir rekryteringsfrågan akut för den svenska bussbranschen, säger Anna Grönlund, branschchef Sveriges Bussföretag.

Under seminariet kommer hon framförallt argumentera för en generell sänkning av bussföraråldern till 18 år. Hon vill också beskriva skälen till varför Sverige och övriga Norden så innerligt avskyr den så kallade 50-kilometersgränsen.

– Det är en regel som passar svenska förhållanden illa. En ändring av dessa regler kräver beslut i EU och just nu ses bland annat EU:s körkortsdirektiv över vilket innebär en öppning i frågorna. Vi behöver vara proaktiva och närvarande i detta just nu för att på sikt underlätta rekryteringen av nya bussförare i Sverige, säger Anna Grönlund.

Läs mer om seminariet och anmäl dig HÄR!

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.078