23948sdkhjf

Kollektivresandet fortsatt lågt i Skåne

Resandet med kollektivtrafiken i Skåne är fortsatt lågt konstaterar Skånetrafiken - coronapandemin tycks fortsatt dämpa resandet.

Resandet med Skånetrafiken ligger fortfarande långt från 2019 års nivåer. Resandet med både buss och tåg ligger mellan 30 och 40 procent lägre än det gjorde samma tid förra året. När det gäller tågtrafiken har Skånetrafiken i dagsläget ett mycket lägre resande än förra året. Under vecka 34 har resandet med Pågatågen fallit med 34 procent jämfört med samma vecka 2019.

För Öresundståg har Skånetrafiken enbart siffror för de resor som gjorts i Skåne – och alltså inte över bron till Danmark. Den siffran ligger 38 procent lägre än antalet resor vecka 34 i 2019.

För busstrafiken ligger resandenivån vecka 34 hela 39 procent lägre än samma vecka 2019. I och med skolstart och arbetspendling noterar Skånetrafiken att resandet ökat, och därmed risken för trängsel, särskilt koncentrerar sig trängseln kring rusningstid då resenärerna tar sig till och från skola och arbete. Det gäller särskilt mellan 7 och 8 på morgonen och 16 och 17 på eftermiddagen. Skånetrafiken kör med stort sett all kapacitet under dessa timmar och det körs fler bussar enligt den nya tidtabellen som trädde i kraft den 16 augusti.

– För att undvika trängsel behöver vi hjälp av våra resenärer. Har man möjlighet är det en stor hjälp om man undviker att resa i rusningstid. På så sätt blir det mer plats till de som behöver resa just då, säger Saman Tondnevis, affärsområdeschef för buss på Skånetrafiken.

För övrigt så meddelar Skånetrafiken att man fortsätter att följa resandet framöver. I de fall där samma turer blir fulla flera dagar i rad förstärker vi trafiken om det är möjligt.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.094