23948sdkhjf

Första kryssaren till Göteborg

Årets första kryssningspassagerare anlände till Göteborg med Hanseatic Inspiration 4 september.

Efter ett kryssningsår på paus med praktiskt taget obefintlig trafik i hela världen till följd av Covid-19, så smyger nu kryssningssäsongen igång i Göteborgs hamn. Under fredagen anlöper kryssningsfartyget Hanseatic Inspiration Stigbergskajen med kryssningsresenärer från Tyskland.

Fredag 4 september klockan 9:00 kunde göteborgarna välkomna det första kryssningsfartyget på nästan ett år i Göteborgs hamn. Ombord finns 51 passagerare och en besättning om 165 personer. Kryssningen påbörjades den 30 augusti i Hamburg och man har besökt norra Tyskland och Bornholm innan man nu når Göteborg.

Innan kryssningen påbörjades i Hamburg genomgick passagerare och besättning en hälsokontroll, och inför anlöpet kommer fartyget även att skicka in en hälsodeklaration till Göteborgs hamn. Det är en rutin som hamnen haft igång sedan början av februari, och den gäller alla typer av anlöp i hamnen.

– I övrigt gäller samma riktlinjer för kryssningspassagerare som för andra turister när det gäller inresetillstånd i Sverige, säger Åsa Kärnebro, hamnkapten på Göteborgs Hamn AB.

Fartyget har normalt en kapacitet på 270 passagerare men kommer till Göteborg med endast en femtedel av den fulla kapaciteten. Det gör att riktlinjer som social distansering ombord och iland inte kommer innebära några extraordinära svårigheter att hantera.

– Vi har samrått med VG-regionens smittskyddsläkare och Sjöfartsverket och den samlade bedömningen är att vi helt klart kan genomföra det här anlöpet på ett säkert sätt. Det kommer att hanteras som ett vanligt anlöp med en rad riskminimerande åtgärder där social distansering och noggrann hygien är grunden, säger Åsa Kärnebro.

Fartyget har också ett eget medicinskt team ombord och möjlighet att isolera områden på fartyget utifall att någon passagerare eller besättningsman uppvisar symptom. Skulle smitta konstateras ombord så kommer också Göteborgs hamns karantänplan att aktiveras. Väl iland planerar resenärerna att upptäcka Göteborg till fots på egen hand och det kommer att finnas personal från Turistbyrån på plats för att assistera gästerna med detta. Efter en heldag i ett förhoppningsvis soligt Göteborg avgår Hanseatic Inspiration och dess passagerare tidigt på lördag morgon, då med sikte mot Hamburg.

I Göteborg fortsätter den försenade kryssningssäsongen med ytterligare fyra anlöp inbokade under året. Nästa kryssningsanlöp är planerat till 18 september.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.094