23948sdkhjf

Klart: Vinnaren av Bussförar-SM 2020

Sveriges bästa bussförare 2020 heter Jakob Moberg – han vann titeln en stentuff final med fem tuffa tävlingsmoment.

16 finalister gjorde upp finalen av Bussförar-SM 2020 på Gillingebanan i Vallentuna. Totalt hade närmare 600 bussförare gjort uttagningsprovet till tävlingen under våren. Nu har finalen körts och det står klart att Jakob Moberg, Transdev i Kristianstad, vann årets tävling.

Andraplatsen gick till Tina Abrahamsson, Bergkvarabuss i Ronneby och Karlskrona. På tredje plats kom Robert Johansson, Transdev i Västerås.

Var det överraskande att vinna Bussförar-SM 2020?

– Ja, man kan ju aldrig vara säker på det, även om jag tycker att det har gått bra under hela dagen, säger Jakob Moberg. Han fortsätter:

– Men vi har ju varit 16 jätteduktiga bussförare här på Gillingebanan så jag hade ingen aning när jag stod och väntade på prisutdelningen. Det här är så klart jätteroligt.

Du sa förut att du inte trodde du skulle hamna på pallen – och så tog du silverplatsen!

– Ja, jag är förvånad, säger Tina Abrahamsson. Jag tycket också att alla gjorde bra ifrån sig, så det här är jätteroligt.

Du har varit på pallen förr, vad säger du om årets placering?

– Det är kul, det är alltid kul att vara med och tävla, säger Robert Johansson. Och visst har jag varit på pallen förr, men det är fortfarande en placering som fattas!

Titta på film från Bussförar-SM 2020 – länken till filmen finns HÄR!

Jakob Moberg från Kristianstad klarade samtliga praktiska moment, halkkörning, sparsam körning, manövrering, servicemoment och katastrofövning då Bussförar-SM avgjordes. På andra plats kom Tina Abrahamsson från Ronneby/Karlskrona och på tredje plats kom Robert Johansson från Västerås. Sammanlagt tävlade 16 finalister.

– Det har varit en rolig tävlingsdag och jag är mycket stolt och glad över att vara Sveriges bäste bussförare 2020. Det bästa med bussföraryrket är att köra buss och att få träffa människor, säger Jakob Moberg.

Bussförar-SM arrangeras i syfte att uppmärksamma bussförares betydelse och betydelsen av bussförarnas kompetens.

Att vara bussförare innebär inte bara att föra fram en buss utan även att vara serviceinriktad, kunna hantera eventuella olyckor och konflikter och att kunna köra ekonomiskt och hållbart. Tävlingen lyfter fram de omfattande och breda kompetenser som bussförare behöver ha och skapar på så vis viktiga förebilder som kan bidra till att öka yrkesstoltheten i en bransch med stort rekryteringsbehov.

– Stort grattis Jakob Moberg till segern. Rekryteringsbehovet till bussföraryrket är trots coronapandemin stort både på kort och på längre sikt. Därför är det viktigt att vi berättar om bussföraryrket, vilken kompetens en bussförare i dag ska ha och hur varierad och spännande yrkesrollen kan vara. Det är fantastiskt med så hög nivå på de som tävlat i årets upplaga av Bussförar-SM, de är alla exemplariska ambassadörer för bussföraryrket, säger Anna Grönlund branschchef och vice vd Sveriges Bussföretag.

Varje år genomförs över en miljard resor inom kollektivtrafiken. Huvuddelen av resorna görs med buss så en av de viktigaste yrkesgrupperna är bussföraren.

Bussförar-SM avgjordes 7 september på Gillingebanan i Vallentuna, norr om Stockholm. De 16 tävlande finalisterna hade alla kvalificerat sig till finalen genom att får bäst resultat på den nationella, webbaserade uttagningen. Finalen var uppdelad i fem moment: halkkörning, katastrofövning, sparsam körning och komfortkörning, manöverprov, och servicemoment. Vinnaren kan titulera sig Sveriges Bästa Bussförare 2020.

Bussförar-SM arrangeras av Sveriges Bussföretag, ett förbund inom Transportföretagen i samarbete med tidningarna Res- och Trafikforum. Samarbetspartners är Gillinge Stockholms Trafiksäkerhetscenter, Drivec och Arbetsförmedlingen. Partners/Sponsorer är Keolis, Bergkvarabuss, Kommunal, Transdev och VY.

Mer om Bussförar-SM 2020 kommer att publiceras på rt-froum framöver och i Trafikforum # 6 som utkommer i slutet av september.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.078