23948sdkhjf

Nordligaste elbussaffären klar

Bodö i Nordnorge har beställt 31 elbussar för sin stadstrafik – det är världens hittills nordligaste elbussaffär.

Bodö, straxt norr om polcirkeln är den nordligaste staden i Norge som kan nås via det norska järnvägsnätet. Nu har staden lagt en order på 31 elbussar till sin stadstrafik – ordern gick till Volvo Bussar som ska leverera bussarna för trafikstarten i juli 2021. Därmed kommer Bodö att bli den första staden norr om polcirkeln som kör elbussar i linjetrafik.

– Det är det största hållbarhetsprojektet för vägtransporter i Nordnorge och det är av en enorm betydelse både för regionen och för oss, säger Anders Mjaaland, vd för Saltens Group som äger Nordlandsbuss som blir operatör för de elektriska bussarna i Bodö.

Elbussarna som ska börja rulla i Bodö nästa år är av två modeller: 17 stycken 12-meters Volvo 7900 Electric och 14 stycken av den extra kraftfulla varianten Volvo 7900 Electric Articulated. Bussarna kan ta 120 passagerare och laddinfrastrukturen kommer att levereras av ABB.

Fotnot. Bodö ligger på drygt 67 graders nordlig bredd, klart norr om polcirkeln som 66 grader och 34 minutur norr om ekvatorn.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.109