23948sdkhjf

Uber ska bli helt gröna

Internationella uppstickaraktören Uber lovar att bli helt elektrifierade och satsar många hundra miljoner US-dollar på omställningen.

Uber tillkännagav 8 september ett löfte om att senast 2040 bli en helt eldriven plattform. Det innebär att alla resor som förmedlas via Uber ska ske med eldrivna fordon, kollektivtrafik eller mikromobilitet, så som elsparkcyklar*. I Sverige tog man nyligen det första steget med lanseringen av elbilstjänsten Uber Green**, och nu avsätts 800 miljoner US-dollar för att hjälpa hundratusentals förare i Europa, USA och Kanada med omställningen.

En effekt av att det urbana resandet minskat som följd av coronarestriktioner är en tillfällig nedgång av  koldioxidutsläpp. I takt med att restriktioner runt social distansering lättas har Uber nu beslutat sig för att göra ett åtagande för att alla resor som förmedlas via deras plattform ska vara helt eldrivna år 2040, istället för att återgå till det normala. Det första delmålet är 2025, då 50 procent av alla kilometer som körs i London, Paris, Berlin, Madrid, Amsterdam, Lissabon och Bryssel ska vara med elbilar.

För att Uber ska lyckas uppnå löftet om att bli en eldriven plattform har över 800 miljoner dollar satts av till insatser för att finansiellt stötta till hundratusentals förare globalt med omställningen. Som följd kommer tjänsten Uber Green – som lanserades i Sverige i juli 2020 – att ha expanderat från 37 europeiska städer till 60 städer i slutet av 2021. Det innebär att resenärer kommer ha möjligheten att välja en resa med elbil i 80 procent av alla europeiska städer där Uber finns tillgängligt redan vid nästa årsskifte. 

– Som den största mobilitetsplattformen i Europa har vi ett ansvar för vår klimatpåverkan och vi vill bidra till mer hållbara städer. Detta ambitiösa åtagande gör vi för och tillsammans med förare, städer och resenärer för att accelerera elektrifieringen av vår plattform. De första fem åren kommer sju europeiska städer att leda utvecklingen, och det första steget i Sverige togs nyligen med lanseringen av Uber Green. Vi är väldigt stolta över att påbörja omställningen till att bli helt eldrivna, säger Peter Löfstrand, Nordenchef på Uber.

*Uber lanserade Lime elsparkcyklar på sin plattform i Sverige i juli 2019.

**Uber Green lanserades i Sverige 15 juli 2020, och innebär inledningsvis att resenärer i Stockholm och Göteborg kan välja att resa med elbil mot en mindre extra kostnad, som är till för att gynna förare som kör med elbil. Tjänsten lanserades tillsammans med OKQ8 som erbjuder rabatterad utrustning till Uber Green-förare i form av laddboxar och laddstolpar.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.156