23948sdkhjf

”Otillräckligt, regeringen!”

Regeringssatsning på kollektivtrafik i Coronakrisens otillräcklig - märkligt och ologiskt enligt Sveriges Bussföretag.

Regeringen presenterade vid en presskonferens 14 september ett paket för grön återhämtning för att ta Sverige ur krisen. I ett pressmeddelande skriver regeringen att den globala uppvärmningen fortsätter utan hänsyn till coronakrisen och att klimatförändringarna förblir vår generations ödesfråga. Regeringen aviserar därför en satsning på 9,7 miljarder kronor för grön återhämtning i budgetpropositionen för 2021. Regeringens förslag bygger på en överenskommelse mellan regeringspartierna, Centerpartiet och Liberalerna.

I satsningen nämns 2 miljarder till kollektivtrafiken. Branschens reaktioner på regeringens utspel har så här långt varit starkt kritiska.

– Regeringens ovilja att stötta kollektivtrafiken som drabbats hårt i Corona-krisens spår är både märklig och ologisk mot bakgrund av att kollektivtrafikens aktörer samtidigt förväntas och uppmanas att upprätthålla en kollektivtrafiken som fungerar för alla som behöver ta sig till arbete, skola och sjukvård. När landets regioner och trafikföretag nu blöder av minskade biljettintäkter riskerar vi en negativ spiral av indragen trafik, sämre service och negativa effekter för ett hållbart samhälle. För våra medlemsföretag som kör bussarna i majoriteten av landets kollektivtrafik är regeringens besked ett dråpslag. Oron ökar nu för indragen trafik och i spåren av det nedskärningar i företagen, nedskärningar som riskerar att drabba alla medarbetare som slitit och sett till att kollektivtrafiken rullat under pandemin. Regeringens stöd behöver räcka ända fram. Nu är det redan från början är otillräckligt - 3 miljarder i våras och de 2 miljarder som idag presenterades i regeringens gröna återhämtningsbudget räcker inte tillsammans på långa vägar för att täcka kollektivtrafikens samlade förluster till dags dato, kommenterar Anna Grönlund, branschchef för Sveriges Bussföretag.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.078