23948sdkhjf

Svensk järnväg allt högre belastad

Trafiken på järnvägarna i Sverige ökade på nytt till en ny rekordnivå under 2019.

Medan trafiken alltså ökar på de svenska järnvägarna så har längden på de trafikerade spåren däremot varit nästan oförändrad vilket gör att tågtrafiken per kilometer spår ökar. Det visar ny officiell statistik från Trafikanalys.

Under 2019 framfördes tågen på den svenska järnvägen 168 miljoner kilometer vilket är den högsta nivån sedan 1870-talet då mätningarna startade. Sedan 2010 har framförda tågkilometer ökat nästan årligen och totalt med 20 procent. Ökningen beror främst på persontrafikens snabba utveckling.

– När trafiken ökar och det blir trångt på spåren finns en risk för en försämrad punktlighet som följd. Men det är inget vi ser när vi följer persontågens punktlighet under de senaste åren, säger Fredrik Lindberg, statistiker på Trafikanalys.

Den svenska järnvägsinfrastrukturen förändras långsamt. Under 2019 har utbyggnaden av banor med dubbel- och flerspår fortsatt i ungefär samma takt som tidigare under 2010-talet. Samtidigt har den enkelspåriga banlängden minskat vilket bidrar till att längden på de trafikerade järnvägsspåren har varit cirka 15 500 km ända sedan 2010.

Fotnot. Uppgifterna är hämtade ur Sveriges officiella statistik Bantrafik 2019.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.14