23948sdkhjf

Nya regler för skånska serviceresor

1 oktober förändras reglerna för serviceresor inom Skåne – bland annat blir det stopp för resor över regiongränsen.

Syftet med förändringarna av de skånska serviceresorna är att öka kvaliteten på servicen genom att tydliggöra reglerna i regelverket. Det gäller bland annat var kunden kan resa och inom vilken tid kunden ska vara beredd för avresa samt vem som bedömer och intygar en sjukresa.

Färdtjänstområdet kommer att omfatta Skåne och inte angränsande län, vilket är en förändring från nuvarande regler. Kunder som har ett beviljat färdtjänsttillstånd i Skåne, reser endast i Skåne från och med 1 oktober. Till skillnad från många kommuner i Sverige som har färdtjänst i sin egen kommun så utgör Skåne ett stort färdtjänstområde på 33 kommuner, där 25 kommuner har färdtjänst i Skånetrafikens regi. Har kunderna behov av att resa till andra regioner så kvarstår den möjligheten genom att ansöka om riksfärdtjänst.

En annan förändring är hämtningstiden. Kunden ska från och med 1 oktober vara beredda att resa från 5 minuter innan avtalad tid till 15 minuter efter avtalad tid. Det innebär att väntetiden nu kortas ner 5 minuter. Den förändringen är gjord efter en utvärdering och önskan från kunderna, då de ska slippa stå ute och vänta för länge.

Serviceresor har idag 420 fordon i olika omlopp som är i trafik hela tiden. När en kund ringer så har beställningscentralen 90 minuter på sig att få fram ett fordon.

– Vi behöver ha flexibilitet i trafiken, då fordonet kan bli försenat av olika anledningar, till exempel stopp i trafiken eller att en tidigare kund har varit försenad. Även om det är små marginaler så bedömer vi att punktligheten kommer att bli bättre, säger Titti Unosdotter, affärsområdeschef Serviceresor på Skånetrafiken.

Tidigare har endast varit legitimerad vårdpersonal inom Region Skåne som tagit beslut om sjukresa, men från och med 1 oktober öppnas dörrarna upp för legitimerad vårdpersonal inom Skånes kommuner. Syftet är att underlätta för både kunder och vårdpersonal. De som har bäst kännedom om kundens hälsotillstånd och behov bedömer vem som får resa sjukresor.

– Legitimerad vårdpersonal i Skåne bör ha samma möjlighet att kunna ta beslut om vem som får resa sjukresa, oavsett om de arbetar inom Regionen eller inom kommunen. Det kommer underlätta för all vårdpersonal som bokar sjukresor inom Skåne när vi får en mer omfattande bredd på vilka som får bedöma och intyga, säger Titti Unosdotter.

FAKTA/Skånska serviceresor

Så många kommuner är med: 25

Så många resor görs: cirka 5500 resor per dygn

Punktlighet juni 2020 upplevd 96 procent, verklig 95 procent

Punktlighet juni 2019: upplevd 92 procent, verklig 93 procent

Bemötande av samtalsmottagare: juni 2020 97 procent, juni 2019 90 procent

NKI, senaste resan juni 2020: upplevd 92 procent

NKI, senaste resan juni 2019: upplevd 89 procent

Trygghet juni 2020: 82 procent

Trygghet juni 2019: 77 procent

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.141