23948sdkhjf

Svensk destination på topplista

En enda svensk destination finns med på topp hundra-listan bland världens gröna destinationer.

6 oktober kungjorde den globala organisationen Green Destinations att Åsnen, som enda svenska destination, finns med på den renommerade listan ”Sustainable Top 100 Destinations 2020”.

– Utmärkelsen är en bekräftelse på att vi fortsatt jobbar åt rätt håll med miljö och hållbarhet. Det är ett resultat av ett målinriktat och långsiktigt utvecklingsarbete i samarbete med områdets intressenter, säger Karin Nilsson på Destination Småland som är ansvarig för utvecklingen i Åsnenområdet. Hon fortsätter:

– Vi i destinationen har bestämt att hållbara, berikande och unika natur- och kulturupplevelser ska stå i fokus. Med naturen som råvara är det viktigt att ta ansvar och att bruka utan att förbruka.

Topp 100-listan hyllar turismdestinationers insatser för ansvarsfull och hållbar turism och det är hård konkurrens om att komma med i urvalet. Arbetet måste bedrivas på bred front och det som sker hos Destination Åsnens kommuner Alvesta, Tingsryd och Växjö, Länsstyrelsen i Kronobergs län, Region Kronoberg och hos företagen är avgörande för Åsnenområdets totala hållbarhet.

Rent praktiskt görs bedömningen på 100 kriterier som därefter utvärderas av en oberoende jury utsedd av Green Destinations. Inför årets nominering var kraven skärpta och förutom att ett antal kriterier måste uppfyllas, spelade även respektive destinations berättelse om sitt ”goda exempel” en viktig roll.

Åsnens goda exempel var de planerade hop on-hop off-bussarna i destinationen, samt den snabba omställningen till en nationell kampanj i och med Covid-19. En viktig åtgärd då Åsnen vanligtvis har en exceptionellt stor andel internationella gäster. Endast 16 av 100 destinationer uppfyllde minst 70 procent av kriterierna samt presenterade en utmärkt "goda exemplet-berättelse". Bland dessa 16 fanns Åsnen, vilket ger en extra stjärna i kanten.

– En effekt av Åsnens hållbarhetsarbete är att vi nu också finns presenterade på webbsidan Good Travel Guide, en resewebbsida för inspiration till att besöka gröna, hållbara destinationer och upplevelser runt om i världen, säger Karin Nilsson.

– Utnämningen är väldigt glädjande och hållbarhetsarbetet är viktigare än någonsin nu när besökare betraktar hållbarhet som en grundförutsättning vid val av resmål, säger Oskar Wijk, vd på Destination Småland och ytterst ansvarig för utveckling av besöksnäringen i regionen.

FAKTA/Destination Åsnen

Belägen kring sjön Åsnen, cirka 20 minuter söder om Växjö, och omfattar en unik insjöskärgård med fler än 1000 öar och 700 km strandlinje, Åsnens nationalpark och 15 naturreservat. Sjön är Smålands näst största med en yta på 63 kvadratkilometer och ligger på 138 meters höjd över havet. Arbetet med utvecklingen av Destination Åsnen har möjliggjorts genom engagemang och samverkan med Alvesta, Tingsryd och Växjö kommuner, Leader Linné, Sydost Leader, Region Kronoberg och Destination Småland. Åsnens fortsatta utveckling kommer att ske med Destination Småland som huvudman. Alvesta, Tingsryd och Växjö kommuner kommer att bidra med aktivt engagemang och en basfinansiering. Det konkreta utvecklingsarbetet framöver bygger på årliga handlingsplaner som beslutas i samråd med företagsnätverket och kommunerna.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.078