23948sdkhjf

250 sägs upp på Transdev

Mobilitetsföretaget Transdev tvingas till personalnedskärningar – medarbetare över hela Sverige berörs.

Coronapandemin har medfört stora intäktstapp för kollektivtrafiken. Mobilitetsföretaget Transdev aviserar idag personalneddragningar som berör 250 medarbetare över hela Sverige. 

Kollektivtrafiken har sedan coronapandemin bröt ut upprätthållit sitt samhällskritiska uppdrag. Bussar, tåg, spårvagnar och fartyg har uppmanats gå som vanligt, men färre ska resa kollektivt för att minska risken för smittspridning. Biljettintäkterna har således minskat medan driftkostnaderna ligger på samma nivå som före krisen. En ekvation som inte går ihop. Transdev, ett av Sveriges största persontrafikföretag, aviserar nu personalneddragningar.

– Det känns oerhört tungt att behöva meddela personalen om kommande neddragningar. Genom hela krisen har våra medarbetare arbetat för att trafiken ska rulla och att alla som behöver resa kollektivt ska kunna göra det på ett tryggt sätt. Tyvärr innebär de minskade intäkterna att vi nu måste säga upp medarbetare. Ett tufft men nödvändigt beslut så som läget är just nu, säger Anna Höjer, vd på Transdev Sverige AB.

Neddragningen omfattar 250 medarbetare varav 60 tjänstemän och 190 kollektivanställda över hela Sverige. MBL-förhandlingar med de fackliga organisationerna kommer att inledas omgående.

– Det är en stor besvikelse att regeringen inte tar större ansvar för kollektivtrafiken. Bara i år saknas det närmare 7,5 miljarder kronor. Risken är nu stor att branschen hamnar i en negativ spiral, där förlorade intäkter leder till minskat trafikutbud, färre arbetstillfällen samt att resenärerna väljer att åka bil när trafiken glesas ut. Det är definitivt helt fel väg att gå om vi vill ha ett hållbart samhälle, säger Anna Höjer.

Transdev är verksam inom både upphandlad och kommersiell trafik och den kommersiella busstrafiken, som numer drivs under varumärket Merresor, har mer än halverats under krisen. Även Snälltåget har en betydande resandeminskning under pandemin.

– Läget inom turist- och upplevelsenäringen är väldigt dystert. Pandemin sätter stopp för kultur- och sportevent och efterfrågan på gruppresor är just nu högst begränsad. Omställningsstödet och möjligheten att permittera har varit helt avgörande för att klara av krisen så här långt, men om restriktionerna nu kommer vara ytterligare ett år så behövs det mer riktat stöd som till exempel stöd för avställda bussar för att värna om den här transportkapaciteten, säger Anna Höjer.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.066