23948sdkhjf

Stor satsning på nattåg

SJ storsatsar på ny nattågstrafik mellan Stockholm och två tunga destinationer.

Den nya nattågstrafiken startar i Umeå, Stockholm och Göteborg. Tågen möts i Sundsvall där vagnarna växlas om så att resenären från Umeå kan nå både Stockholm och Göteborg, och vice versa.

Att tågen inte går till och från Norrbotten innebär att trafiken på ett helt annat sätt än tidigare kan utformas för att passa resenärer till och från Västerbotten och Västernorrland. Avgångstiden från Umeå är 19.40. På så vis nås Göteborg 08.50, 1 timma och 35 minuter tidigare än SJs nuvarande trafik.

På helgerna nås Göteborg ännu tidigare, 08.10, att jämföra med 09.35 idag. Stockholm nås 05.15 med möjlighet att ligga kvar i tåget. Nattågstrafiken är, trots sitt namn, mer att se som ett tidigt morgontåg där resenären kommer fram utvilad efter en god natt sömn.

Trafiken kommer också att samordnas med SJ:s befintliga nattåg till och från Jämtland och därför kan resenärer från Umeå nå både Stockholm och Göteborg efter en natt i sovkupé utan avbrott för tågbyte.

För första gången på många år får Sundsvall nattåg söderut. Tågen avgår från Sundsvall runt midnatt och blir sista ort där nya resenärer kan gå ombord för resa i ligg- och sovvagnarna. Avgångstiden från Umeå skapar därtill helt nya resmöjligheter för orterna mellan Umeå och Sundsvall.

– Den nya nattågstrafiken är nästa års största satsning från SJ sida. Resandet har gått ner under pandemin, som alla vet, men i mindre grad i nattågen. Vi är fortfarande övertygade om att tåget är framtidens sätt att resa och en viktig del i omställningen till ett mer hållbart resande, säger Jan Kyrk, affärschef på SJ.

Resande i nattågen från Göteborg och Stockholm anländer till Umeå strax efter klockan åtta på morgonen. Nattågen från Göteborg och Stockholm till Östersund är framme strax före klockan sju på morgonen. SJ kör trafiken med egna vagnar. Nattågslinjen till och från Umeå är inte upphandlad utan bedrivs på kommersiell grund och den enda möjligheten att resa utan byte mellan Umeå och Göteborg.

– Den satsning som SJ gör på en ny nattågsförbindelse mellan Umeå och Stockholm/Göteborg är varmt välkommen. Jag tycker att det ska bli extra spännande att få se vad ett direkt-tåg mellan Umeå-Göteborg kan leda till, båda våra landsändar befruktar starka universitet och högskolor med modern industri. Det är inte minst västerbottningarna och göteborgarna som också kan göra att denna nattågssatsning blir en succé, säger Västerbottens landshövding Helene Hellmark Knutsson.

SJ följer hela tiden hur resandet utvecklas. Syftet är att kunna prioritera om trafiken utifrån efterfrågan. Till exempel kommer SJ att förstärka helgtrafiken på flera linjer i början av november. För att underlätta anpassningar av trafiken kommer biljetter att släppas oftare och till kortare perioder. Nu kan biljetter köpas fram till 10 januari.

I alla SJ:s snabbtåg finns ett antal spärrade platser som syns i platskartan när resenären bokar sin resa. Alla biljetter fram till 10 januari är ombokningsbara.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.078