23948sdkhjf

Så blir Arlanda efter bussflytt

Swedavia vill flytta bussen från terminalen på Arlanda – ny film tydliggör de negativa konsekvenserna.

Swedavias beslut att i december flytta alla busstrafik från terminal 5 till terminal 4 har upprört många, både resenärer, bussföretag och politiker. Under normala omständigheter reser tusentals resenärer med buss både till och från Arlanda genom såväl regional linjetrafik som expressbussar och flygbussar. Dessutom stannar även turistbussar för att hämta eller lämna svenska och utländska turister vid sin slutdestination. Om nu dessa bussar tvingas bort från terminal 5 kommer färre att välja bussen, befarar bransch- och arbetsgivarorganisationen Sveriges Bussföretag.

– Swedavias beslut ger negativa konsekvenser för klimatet och på längre sikt undergräver Arlanda sitt uppdrag att utvecklas till en hållbar flygplats. Busstrafiken till Arlanda är ju nästan uteslutande fossilfri idag, kommenterar förbundets branschchef Anna Grönlund.

Idag står stora delar av flygtrafiken stilla i spåren av Corona pandemin, men Swedavias beslut kan gälla i upp till tio år enligt de besked Sveriges Bussföretag fått. Ska Stockholm och Uppsala i framtiden då vara attraktiva besöksmål är goda, säkra och hållbara transporter en viktig del i helheten.

– Istället för att utveckla förutsättningarna för bussarna på Arlanda och därigenom skapa förutsättningar för en hållbar utveckling när pandemin viker och vi börjar resa igen, sparkar man på en bransch som redan ligger till följd av Corona pandemin. Se istället möjligheterna med att bygga ut så att alla transportslag kan rymmas tillsammans, säger Anna Grönlund.

Se filmen HÄR!

Swedavia kommer snart att svara på kritiken här på RT-Forum och i Trafikforum nr 7!

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.078