23948sdkhjf

Nytt torn i Siljansnäs

Gamla utsiktstornet i Siljansnäs revs 2018 till många bussresenärers sorg - men nu ska ett nytt torn byggas.

Det klassiska landmärket på Björkberget ska återuppstå. Nu bygger Länsstyrelsen i Dalarnas län och ByggPartner ett nytt utsiktstorn vid naturum Dalarna, med stöd av Leksands Sparbank. Exakt hur mycket projektet kommer att kosta är dock ännu oklart, likaså hur coronapandemin påverkar besöksmålet. Men utan torn ska Björkberget inte förbli, enligt initiativtagarna till det kommande nya tornet.

Det gamla klassiska röda utsiktstornet vid naturum Dalarna i Siljansnäs har varit en magnet för turister sedan det byggdes på 1930-talet och många har säkert frågat sig varför det inte fick vara kvar efter en renovering. Men en besiktning våren 2015 visade att stora delar av den bärande konstruktionen var angripen av röta och tornet stängdes för besökare. Tornet var i så dåligt skick att det revs hösten 2018 och sedan dess har Björkbergets profil inte varit sig lik. Nu är bygget av ett nytt torn i full gång. Det blir en klassisk konstruktion i massivträ, med en hiss, så att fler får möjlighet att se Siljansbygden från ovan.

– Utsikten från tornet är fantastisk! Det är så roligt att vi snart kan erbjuda våra besökare den här upplevelsen igen, säger Karen Kämpe, föreståndare vid naturum Dalarna i Siljansnäs.

Naturvårdsverket har beviljat Länsstyrelsen medel för byggandet av det nya utsiktstornet som ska färdigställas under 2021 med invigning under sommaren. Sedan tidigare har Leksands Sparbank beslutat att bidra med 400 000 kronor till ett nytt torn.

– Det gamla tornet hade väldigt många besökare varje år innan det stängdes. Att vi får tillbaka tornet och möjlighet till ännu fler besökare till Siljansnäs och Siljansbygden betyder mycket för människor och företag i besöksnäringen. Därför ville vi stötta satsningen på ett torn i Siljansnäs, säger Björn Rinstad, vd för Leksands Sparbank.

Byggandet av det nya tornet utförs av ByggPartner som är ett byggbolag med stark känsla för Dalarna. Joakim Lundgren är projektchef på ByggPartner och han är taggad inför uppdraget.

– Vi kände direkt att det här tornet vill vi bygga. Det blir en symbol för Dalarnas starka framtidstro, säger Joakim Lundgren

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.078