23948sdkhjf

Efterfrågat stöd förlängs

Regeringen aviserar nu en förlängning av omställningsstödet i tre månader.

Det kommer att bli möjligt för företag att söka omställningsstöd även för augusti, september och oktober, det har regeringen beslutat tillsammans med Centerpartiet och Liberalerna. Det innebär att företag som tappat minst 50 procent av sin omsättning under de här tre månaderna kan få stöd - månaderna i år ska då jämföras med samma period förra året. Om villkoren uppfylls kan ett företag få 30 miljoner kronor i stöd. Därmed har kraven på tappad omsättning också höjts något i förhållande till de stöd som beviljats till och med juli i år.

Ska transportsektorn övervintra coronapandemin är en förlängning av stödåtgärderna avgörande. Därför är regeringens besked om en förlängning av både omställningsstödet och permitteringsstödet (enligt intervju med TT och SR Ekot i dag) välkommet. Det är en fråga Transportföretagen jobbat stenhårt för.

Men perioden för omställningsstödet som omfattar tre månader (augusti till oktober) är för kort, pandemin pågår och stödet behöver förlängas fram till årsskiftet minst.

Ett förlängt omställningsstöd är helt avgörande för den av coronapandemin hårt drabbade transportsektorn där företag står på randen till konkurs. Trots det positiva beskedet hade vi velat se en mer ordentlig förlängning fram till årsskiftet. Krisen kvarstår och pandemin pågår. Dessutom behöver permitteringsstödet förlängas ytterligare sex månader med en ny möjlighet upp till 80 procent och vi är därför glada över att regeringen har hörsammat oss.

– Vi välkomnar nyheten om förlängda stödåtgärder, men ska den samhällsviktiga transportsektorn övervintra pandemin behöver omställningsstödet förlängas fram till årsskiftet. Som det ser ut handlar förlängningen av omställningsstödet bara om ytterligare tre månader fram till oktober. Men vi är nöjda med permitteringsstödets förlängning. Det blir annars en extrem utmaning för företagen att kunna anställa när pandemin är över med risk för en kompetenskris, kommenterar Marcus Dahlsten, vd Transportföretagen.

En av de branscher inom transportsektorn som drabbats hårt är bussbranschen:

– Bra att regeringen förlänger det hittills mest träffsäkra stödet till företag, såsom bussföretag, som drabbats hårt av krisen i Coronavirusets spår. Men en förlängning till och med oktober är långt ifrån tillräcklig, kommentarer Anna Grönlund, branschchef Sveriges Bussföretag. Hon fortsätter:

– Vi är redan inne i november månad och vi ser nu hur krisen djupnar. Samtidigt har regeringarna i både Norge och Danmark förlängt sina stödåtgärder året ut. Den svenska regeringen behöver i större utsträckning reagera proaktivt snarare än reaktivt. Vi hoppas därför att dagens besked snart följs av ett lika positivt besked om att omställningsstödet förlängs också till att omfatta årets två sista månader. Gärna i kombination med riktade stöd för särskilt utsatta näringar. För bussbranschens del hoppas vi regeringen vill ta till sig det förslag om stöd till avställda turistbussar som vi i Sveriges Bussföretag presenterade tillsammans med Transportföretagen redan i april i år, 

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.093