23948sdkhjf

Avrådan – då krävs stöd snabbt

Bråttom med stöd till reseföretag efter UD:s reseavrådan – det anser Resebranschföreningen SRF.

Regeringen öppnar nu för särskilt stöd till reseföretag. Samtidigt förlängde utrikesdepartementet reseavrådan till alla länder, med undantag för ett 30-tal länder i Europa. Det riktade stödet behöver därför komma snabbt, anser Resebranschföreningen SRF.

– Det är positivt att regeringen nu tittar på ett riktat stöd till resebyråer och researrangörer, men det är väldigt bråttom. Omsättningen i branschen har minskat med 90 procent sedan pandemin slog till, och dagens förlängda reseavrådan sätter många företag i en otroligt svår sits, säger Didrik von Seth, generalsekreterare för SRF.

Pandemin och UD:s avrådan från resor gör att omsättningen hos Sveriges resebyråer och researrangörer har minskat med 90 procent sedan pandemin slog till, enligt SRF:s undersökningar bland reseföretag. Fram till och med oktober hade försäljningen minskat med nästan 40 miljarder kronor, samtidigt som över hälften av branschens arbetstillfällen har försvunnit.

– Medan många branscher sakta börjar återhämta sig finns det få ljuspunkter för resebranschen. Därför är det bråttom, regeringen behöver snarast återkomma med ett skarpt förslag om stöd till resenäringen, säger Didrik von Seth.

Under måndagen 9 november förlängde utrikesdepartementet reseavrådan från icke nödvändiga utlandsresor till alla länder, med undantag för ett 30-tal länder i Europa. Den förlängda reseavrådan gäller till och med 31 januari.

– Resenärernas säkerhet måste alltid komma i första hand, men vi tycker att det är olyckligt med en generell reseavrådan. En reseavrådan som tar hänsyn till situationen i olika länder skulle ge resenärer en bättre bild över vart det är tryggt att resa. Vi har gett UD exempel på flertalet destinationer utanför Europa där vi bedömer att det är tryggt att resa, säger Didrik von Seth.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.062