23948sdkhjf

Krisstöden räcker inte

Krisstöden behöver förlängas än mer – detta enligt Svenskt Näringslivs hemställan till regeringen.

Osäkerheten för krisande företagare ökar. Därför finns det ett behov av förlängningar och förändringar av vissa stödåtgärder, skriver Svenskt Näringsliv i en ny hemställan till regeringen. Under de senaste veckorna har osäkerheten om den fortsatta utvecklingen ökat dramatiskt. Därför finns det ett behov av förlängningar och förändringar av vissa krisåtgärder, skriver Svenskt Näringsliv i en hemställan till regeringen.

– Vi anser att regeringen måste förändra och förlänga några krisåtgärder. Det vore en klok försiktighetsåtgärd i ett osäkert läge, säger Johan Britz, näringspolitisk direktör, Svenskt Näringsliv.

När konkurrentländer till Sverige förlänger sina krisåtgärder blir det en konkurrensnackdel om vi inte göra samma sak i Sverige, anser Johan Britz och fortsätter:

– I Sverige har det allmänna ekonomiska läget förbättrats under sommaren och hösten. Men situationen i näringslivet är fortfarande splittrad. I flera branscher möter företagen rekommendationer och restriktioner som kraftigt försvårar deras verksamhet. Den uppluckring av smittskyddsåtgärderna som många hoppats på har avstannat. Företag i utsatta branscher kan drabbas av ett utdraget krisförlopp.

– Svenskt Näringslivs krav stämmer väl med det som Sveriges Bussföretag och Transportföretagen krävt. Att regeringen i veckan förlängde stödet för korttidspermittering till årsskiftet och omställningsstödet till november är bra, men inte tillräckligt. Vi är redan inne i november och krisen har nu snarare fördjupats. Dessutom oroar finansministerns tidigare uttalande om att ansökan för det förlängda omställningsstödet för augusti, september och oktober ska kunna sökas först i februari nästa år. Så länge har många hårt drabbade bussföretag svårt att vänta. Dessutom gör många bokslut innan årets slut, säger Anna Grönlund, branschchef Sveriges Bussföretag.

När regeringen 9 november tillkännagav att man förlänger flera av de stöd som införts i krisen i spåren av Corona viruset kommenterade Transportföretagens vd Marcus Dahlsten beskeden så här:

– Vi välkomnar att regeringen förlänger stödåtgärderna, men ska den samhällsviktiga transportsektorn övervintra pandemin behöver omställningsstödet förlängas fram till årsskiftet. Företagen måste kunna ha framförhållning. Däremot innebär permitteringsstödets förlängning bättre framförhållning det är mycket behövligt, samtidigt som det gärna hade kunnat få täcka upp till 80 procent. Många företag har knappt några marginaler. Vi vill inte stå inför en kompetenskris när pandemin är över, säger Marcus Dahlsten.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.063