23948sdkhjf

Norska expressbussar får stöd

Stöd till de norska expressbussarna är nu klubbat – svenska branschen efterlyser nu liknande stöd.

25 november godkändes det norska riktade stödet för kommersiella buss- och båtvägar till följd av covid-19 som den norska regeringen formulerat slutligen av Europeiska frihandelssammanslutningen EFTA:s övervakningsorgan ESA.

Detta innebär att ansökningarna om bidrag för norska expressbusslinjer sommaren 2020 äntligen kan behandlas. Subventionen kommer också att utvidgas jämfört med de förslag som tidigare presenterats, nu kan linjer som drivs och som helt eller delvis ersätts av offentliga myndigheter också få stöd.

Stödet för den norska expressbussarna är ett riktat stöd som kompletterar de breda norska stöd, liknande det svenska omställningsstödet, som också finns. Det nya stödet kan sökas av de norska kommersiella buss- och båtföretagen som drabbats av krisen i Coronavirusets spår.

NHO Transport, Sveriges Bussföretags norska systerorganisation som länge arbetat för att stöden ska bli verklighet applåderar beslutet. Och i Sverige vill Sveriges Bussföretag att svenska regeringen inspireras av sina norska grannar:

– Det är intressant att man i Norge nu väljer att ge företag som är extra hårt ansatta av krisen i Coronavirusets spår, såsom expressbussföretagen, möjlighet att välja mellan olika stöd för att överleva krisen. Norge har ju liksom Sverige allmänna, breda stöd av typen omställningsstöd. Men nu går man vidare i Norge och tar parallellt med detta fram riktade stöd till utsatta näringar, kommenterar Anna Grönlund, branschchef Sveriges Bussföretag inom Transportföretagen. Hon fortsätter:

– Det är något vi i Sverige länge uppmanat den svenska regeringen att göra. För företag som likt många svenska bussföretag förlorar upp till 98 procent av sin verksamhet till följd av restriktioner och rekommendationer i Corona krisens spår är det inte säkert att de allmänna, breda stöden ger tillräcklig hjälp. Företagen måste kunna få välja för att vi, likt Norge, ska kunna bevara en robust persontransportkapacitet I Sverige presenterade Sveriges Bussföretag för den svenska regeringen redan i april ett särskilt riktat stöd för avställda bussar i Corona krisens spår.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.125