23948sdkhjf

Luciabuss 13 december

Sveriges Bussföretag genomför en samlad aktion 13 december – luciatåg med turistbussar kommer att genomföras runt om i Sverige.

Som Sveriges Bussföretag tidigare annonserat så kommer organisationen att genomföra en gemensam aktion 13 december i form av flera luciatåg med turistbussar. Tillsammans lyser de deltagande bussföretagen upp gatorna i Malmö, Göteborg, Stockholm och Umeå. För bussbranschen längtar efter sina resenärer och ser fram emot när den tid då vi alla kan börja resa igen, samtidigt som Sveriges Bussföretag vill uppmärksamma den svåra situation som turistbussföretagen befinner sig i just nu.

Planering av körvägar, uppsamlingsplats och annan praktisk information på respektive ort pågår för fullt och kommer slutföras under veckan (alltå senast 6 december). I korta drag så kommer upplägget att vara så här:

  • Gemensam uppsamling på en plats (där vi försöker minimera kontakten mellan oss för att minska risken för smittspridning)

  • Gemensam färd längs en på förhand bestämd rutt

  • Upplösning av luciatåget och hemfärd

Beslut har nu tagits om att det blir Malmö, Göteborg, Stockholm och Umeå som lucia-bussarna kommer att köras i. Det kommer finnas en ansvarig samordnare/trafikledare på varje ort.

Sveriges Bussföretag förbereder också ett underlag till media med budskap, fakta kring branschens situation samt de åtgärder som vi vill se från politiskt håll. Det kommer också ett stödmaterial som bussföretagen som är anmälda till aktionen kan använda i sin egen kommunikation – exempelvis i sociala medier. Pressinbjudan kommer att ske under nästa vecka (alltså från 9 december och några dagar framåt). Polisen är informerade om aktiviteten.

Anmälan sker via mail till oscar.sundas@transportforetagen.se snarast.

– Vi ser gärna att så många som möjligt som vet att ni vill delta anmäler sig senast onsdag 2 december. Detta för att vi skall få en rimlig uppskattning av hur stort intresset är. Det kommer gå att efteranmäla sig, säger Oscar Sundås, Sveriges Bussföretag, och manar alla att följa anvisningarna nedan:

Ange:

  • Vilken ort ni vill delta på

  •  Hur många bussar ni kan delta med

  • Vem som är kontaktperson.

– Vi hoppas att så många som möjligt vill vara med! Tveka inte att ta kontakt om ni har några frågor, säger Oscar Sundås

Varför luciatåg?

– Tidpunkten känns given utifrån att vi i år inte skjutsar några luciatåg på uppdrag, branschen går mot den årliga lågsäsongen med ett år bakom oss som gjort att ”ladorna är tomma” och att en turistbussaktion kan faktiskt genomföras på ett smittspridningssäkert sätt genom att vi håller oss i respektive buss, säger Oscar Sundås. Han fortsätter:

– Branschen behöver helt enkelt hjälp att ”övervintra” till dess att rekommendationerna lättar. Lucia är också en högtid som många av oss ser som positiv. Vi som bransch vill visa på vår framtidstro och vårt engagemang i en aktion som inte förknippas med den typ av militanta gatuaktiviteter som exempelvis många associerar till franska bönder.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.093