23948sdkhjf

Pascalidou leder Kollektivtrafikdagen!

19 maj 2021 genomförs Kollektivtrafikdagen på ett helt pandemisäkert sätt. Den som ska leda branschmötet från webbstudion är mångsysslaren Alexandra Pascalidou.

Du har varit moderator på Kollektivtrafiken i dess fysiska form 2019 – vad fick dig att ställa upp på den virtuella Kollektivtrafikdagen 2021?

– Eftersom jag älskar kollektivtrafiken och är fullkomligt beroende av dess funktion så var det givet. Det är en ära att få bli tillfrågad igen och det virtuella formatet är jag van vid efter 25 år i TV-rutan.

Hur gör du själv just nu när du reser när vi alla ombeds att resa så litet med kollektivtrafiken som möjligt?

– Av hänsyn och respekt har jag på mig munskydd och handskar och sätter mig långt ifrån mina medresenärer. 

Du kör själv aldrig bil har du sagt, man hur ska vi få andra att inse var bilåkandet kostar i pengar och miljöpåverkan?

– Tack vare miljörörelsens mobilisering och ett nyväckt engagemang hoppas jag att allt fler ska inse att det är bättre och billigare att samåka kollektivt.

Vad tänker du om hur det ska gå till att få folk att komma tillbaka till det hållbara sättet att resa igen när pandemin äntligen ger med sig?

– Pandemin har dessvärre försämrat ekonomin för många av oss och då blir kollektivtrafiken ett rimligt alternativ. Jag tror också att folk efter pandemin kommer längta efter medmänsklig interaktion och samvaro och gärna sätta sig på bussen eller tunnelbanan.

Har du själv någon fråga som du brinner för när det gäller kollektivtrafik och all övrig gemensam mobilitet?

– Nu när jag dessutom är heltidsstudent i Drama på universitetet sedan pandemin avbokade alla mina jobb IRL (in real life) är jag tacksam över studentrabatterna i kollektivtrafiken. Tack!

På tal om mikromobilitet, vad tycker du om alla de nya elskotrar som dykt upp i städerna, skulle du vilja – eller har du rent av kört en sådan?

– Jag vågar inte köra dem och ibland blir jag rädd när de svischar förbi mig i hög fart. 

Mer information om Kollektivtrafikdagen och möjlighet att anmäla deltagare finns HÄR!

FAKTA/Alexandra Pascalidou

Författare, journalist, programledare för bland annat TV-program som Melodifestivalen samt Nyhetsmorgon. Alexandra Pascalidou har utbildat sig inom bland annat statsvetenskap, juridik och politisk sociologi. Född i en tvättstuga, uppvuxen i Stockholmsförorten Rinkeby bor Alexandra Pascalidou numera i Stockholms innerstad och 19 maj är hon moderator för Kollektivtrafikdagen som den här gången sänds från en studio i Solna.

Ett uppdrag som passar extremt väl för henne som redan i sin första bok ”Bortom mammas gata” beskrev alla sina bussresor som barn till avlägsna gymnastikhallar där hon alltid satte sig längst fram och låtsades att bussförarna var hennes pappa för att känna sig trygg. Många i Alexandras närhet har arbetat som tunneltågs- eller bussförare och hennes kusin lär ha varit spärrvakt ”hela livet”. Allt detta gör att Alexandra Pascalidou känner sig väl hemma i allt som berör kollektivtrafiken.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.094