23948sdkhjf

Nytt grepp för resor i glesbygd

Plusresa – det är ett helt nytt erbjudande på landsbygden som nu ska testas.

Skånetrafiken testar nytt koncept för att göra det lättare att resa kollektivt på landsbygden. Kollektivtrafiknämnden har beslutat införa en lösning för en mer flexibel landsbygdstrafik. I första läget ska Skånetrafiken driva detta som ett pilotprojekt med start 1 mars 2021. Testområdet kommer omfatta kommunerna Hässleholm och Osby.

Syftet med Plusresa är att göra det lättare för de som bor på landsbygden att resa med kollektivtrafiken och att samtidigt få bästa möjliga nytta för pengarna. Utgångspunkten är att koppla ihop landsbygd med större trafikstråk och system med fokus på främst arbets- och studiependling samt fritidsresor för en fungerade vardag. Turerna kommer att vara tillgängliga morgon till kväll på vardagar och dagtid på helger.

– Genom bättre flexibilitet kommer resenärer på landsbygden kunna resa när de vill och behöver. Lösningen innebär att man smidigt kan resa från hemmet till en av kollektivtrafikens hållplatser eller tvärtom. Det här kan göra kollektivtrafiken till ett bra alternativ för ännu fler skåningar, säger Carina Zachau (M), ordförande i kollektivtrafiknämnden.

I samband med att pilotprojektet dras igång kommer linje 536 som idag går mellan Osby–Hästveda–Hässleholm att dras in. Detta är en konsekvens av att linjen under lång tid har haft ett lågt resande och att busslinjen går parallellt med tåget Hässleholm-Osby. De flesta av de resor som sker med bussen i dag kan ske med Krösatågen. De som bor utanför orterna och har använt bussen för sina resor kommer fortfarande att kunna resa kollektivt i och med att Plusresa nu startar i området.

– Kollektivtrafik behöver påminna mer om en streamingtjänst än gammal tablå-tv. Därför är det glädjande att se hur vi nu utvecklar lösningar för framtidens kollektivtrafik här i Skåne, med fokus på flexibilitet och resenären i fokus. Vi måste våga tänka på nya sätt kring hur vi erbjuder en ännu bättre service, inte minst på landsbygden, säger Lars Hansson (C), förste vice ordförande i kollektivtrafiknämnden.

Pilotprojektet kommer att pågå mellan 1 mars 2021 och december 2022. Löpande kommer analys och utvärdering att ske för att hitta rätt utformning för reseerbjudandet. Stegvis lansering av Plusresa i övriga Skåne planeras starta i december 2021. Det är därför av största vikt att så många som möjligt testar erbjudandet så vi kan utveckla Plusresa.

Andra fördelar med Plusresa är minskade utsläpp genom att resorna är bättre anpassade efter hur många som ska resa. Skånetrafiken undviker att köra med stora fordon när bara ett fåtal vill resa. På så sätt blir resan mer energieffektiv och därmed ännu bättre för miljön. För resenären ska Plusresa leda till bättre tillgänglighet i närområdet, minskat bilberoende, fler resmöjligheter och större turtäthet. Vid resor som ska ske tidigt på morgonen är det bra att förbeställa dagen innan eftersom man behöver förbeställa två timmar innan resa. Turerna går inte alltid den närmsta vägen och man får vara beredd att samåka med andra precis som i en buss. Det kommer finnas goda marginaler så anslutningen med närmaste trafik kan hållas, det kan dock innebära en del väntetid vid till exempel en tågstation vid bytet.

Vem kan resa med Plusresa under pilotprojektet?

Turerna går bara inom testområdet, men man behöver inte vara bosatt i området för att använda reseerbjudandet. Om resan sker närmare än två kilometer från Ballingslöv eller Hästveda är det inte säkert resan kommer upp i appen, men det går att boka ändå. En resa kommer avgå minst cirka 30 till 40 minuter innan anknytningens avgång oavsett varifrån man åker.

Ett exempel, så här fungerar det:

1.Du ska från din bostad (inom testområdet) till Lund.

2.Du söker resan i appen, på skanetrafiken.se eller via telefonsamtal. Köper en biljett om du inte redan har det. Har du redan 30-dagarsbiljett så behöver du bara ringa och boka.

3.Du ringer och bokar resan minst två timmar innan.

4.Ett fordon kommer och hämtar dig utanför din adress för att ta dig till en utvald hållplats, se kartan nedan. Där stiger du på tåget som tar dig till Lund.

Utvalda hållplatser är:

  • Osby station

  • Hästveda station

  • Ballingslöv station

  • Hässleholm C

  • Hässleholm Ljungdala center

  • Hässleholm sjukhus

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.109