23948sdkhjf

Munskydd – resenärens eget ansvar

Först var munskydd onödigt, men nu rekommenderar Folkhälsomyndigheten att sådana ska användas under rusningstrafik i kollektivtrafiken i hela Sverige.

Från och med 7 januari rekommenderar Folkhälsomyndigheten att alla vuxna och ungdomar födda 2004 och tidigare använder munskydd i kollektivtrafiken i rusningstid. Det är resenärens eget ansvar att se till att ha munskydd med sig. Skånetrafiken kommer inte tillhandahålla munskydd ombord på bussar och tåg.

Däremot finns det möjlighet för den som har glömt att ta med sig ett munskydd att hämta ut ett på Skånetrafikens kundcenter mot uppvisande av giltig biljett. Kundcenter finns i Malmö, Lund, Helsingborg och Kristianstad.

– Det är inte Skånetrafikens ansvar att se till att våra resenärer har munskydd. Det är en rekommendation från Folkhälsomyndigheten att man använder munskydd i rusningstid och det är resenärens eget ansvar att införskaffa munskyddet, använda det korrekt och att kasta det efter användning, säger Ulf Welin tf Trafikdirektör på Skånetrafiken.

Rekommendationen med munskydd i kollektivtrafiken träder i kraft från 7 januari och gäller först och främst i rusningstid mellan klockan 7 och 9 och mellan klockan 16 och 18.

FAKTA/Munskydd i Skåne

Skånetrafiken har redan sedan i somras erbjudit munskydd på sina Kundcenter till de resenärer som önskat munskydd som en gest av omtanke till den som känner sig tryggare med munskydd. Men nu när användandet av skyddet rekommenderas av ansvarig myndighet anser Skånetrafiken att det är resenärerns ansvar att skaffa sig munskydd.

Eftersom det gäller en rekommendation kommer varken Skånetrafiken eller någon annan avvisa de resenärer som inte bär munskydd ombord under rusningstid. Det är med andra ord fritt fram att fortsätta resa såväl med eller utan skydd.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.11