23948sdkhjf

Framdörrarna öppnas igen

Nästan överallt i Sverige har bussarnas framdörrar varit stängda på grund av pandemin – men nu blir det ändring på det i ännu en region.

I takt med att skyddsglas vid förarplatsen i bussarna installeras kommer Östgötatrafikens kunder att kunna kliva på i alla dörrar. Först ut är stadstrafiken i Linköping där trafikföretaget Nobina hade utrustat nästan halva sin fordonsflotta med skyddsglas redan måndag 11 januari. Öppning av framdörrarna i resten av trafiken i länet kommer att ske löpande under januari–mars.

Sedan april förra året har förarplatsen varit avspärrad och framdörren stängd. Nu har Nobina tagit fram en typ av skyddsglas som är inspekterat och godkänt av Arbetsmiljöverket, samt kontrollerat i fordonsbesiktningen. Det möjliggör för Östgötatrafiken att tills vidare under pandemin tillåta ombordstigning i alla dörrar.

– Det är väldigt efterlängtat att få skyddsglasen på plats så att påstigning återigen kan börja ske fram i bussen, och den viktiga interaktionen mellan kunder och förare återupptas. Genom att möjliggöra påstigning genom framdörren får vi även ett bättre flöde ombord vilket minskar risken för trängsel, säger Sofia Malander, vd på Östgötatrafiken.

Genom att öppna framdörrarna:

  • Blir den delen av bussen som varit avspärrad under pandemin tillgänglig igen och det frigörs fler platser att sitta på.

  • Underlättas ombordstigning på hållplatser där många kunder kliver på samtidigt och det går lättare att sprida ut sig i fordonet.

  • Blir föraren mer tillgänglig igen för att svara på frågor samt hjälpa kunderna.

  • Blir det enklare att köpa sin biljett hos föraren i express- och landsbygdstrafiken.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.094