23948sdkhjf

Rapport: vägnätet i dåligt skick

Mer än var tionde statlig väg är i mycket dåligt skick. Det visar en analys som Transportföretagen låtit ta fram.

En stor underhållsskuld innebär att svenska vägar är direkt trafikfarliga på flera håll. Det menar Transportföretagen, som låtit ta fram en analys över skicket på landets vägar. Den visar att mer än var tionde väg, eller 12,7 procent, är i mycket dåligt skick.

– Sveriges vägnät knakar i fogarna och vi måste kraftigt öka resurserna till vägunderhållet. Sverige är ett till ytan stort land som hålls samman av ett omfattande transportnätverk. En väl underhållen väginfrastruktur är viktig för att hela Sverige ska leva, för framkomlighet, tillgänglighet och för trafiksäkerheten, säger Tina Thorsell, samhällspolitisk chef på Transportföretagen.

För att vägnätet inte ska fortsätta förfalla krävs det enligt rapporten att det årliga underhållet till vägbeläggning ökar från dagens cirka 3 miljarder till 5,4 miljarder kronor per år fram till 2030. Ska vägarnas standard förbättras jämfört med hur det är idag krävs ännu mer. För att minimera underhållsskulden till år 2030 krävs 7,1 miljarder kronor per år fram till 2030, alltså mer än en fördubbling.

– Så länge resurserna till vägunderhåll understiger behovet kommer Trafikverket tvingas prioritera vägar med mycket trafik och de stora sammanhängande stråken. Gapet mellan stad och land kommer att växa. Vi får ett allt mer polariserat vägnät, säger Tina Thorsell.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Passagerarantalet inom sjöfarten fortsätter öka
Nu anpassas kör- och vilotiderna til beställningstrafiken
Göteborgs Spårvägars vd slutar
Här lanseras Flixbus nästa år
Stockholms stad avbryter avtal med elhyrcyklebolag
Bayern bygger järnvägsstation i trä

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.124