23948sdkhjf

Stadsbussarna i Uppsala har lämnat stan

Kommunägda bussbolaget GUB, Gamla Upsala Buss, har fått ny depå utanför centrala Uppsala.

Stadsbussarna i Uppsala har sedan 1947 utgått från bussdepån på Kungsängsgatan 62 i centrala Uppsala. Nu har de istället fått flytta till den nya stadsbussdepå som Region Uppsala låtit uppföra på Rapsgatan 35 i Fyrislund.

– Det är en toppmodern anläggning som kommer att ge ett lyft avseende effektivitet, funktionalitet och arbetsmiljö, säger GUB:s vd Jonas Skovgaard.

Uppsala kommuns invånarantal har sedan 1947 ökat med mer än 2,5 gånger. Senaste noteringen är 233 000 invånare 2020 och en ohotad fjärdeplats bland Sveriges största tätorter. Det har medfört att den busstrafik som bedrivs inom kommunen också ökat kraftigt sedan dess. Det, i kombination med att fordonsparken numer huvudsakligen består av ledbussar, har medfört att GUB de senaste åren varit trångbodda. Men sedan natten till lördagen har bussarna alltså fått ett nytt hem, i en alldeles nybyggd bussdepå.

Klicka HÄR för att se en film från den nya depån!

Anläggningen har plats för 180 bussar varav 90 är tankplatser för biogasbussar och 60 är förberedda för laddning av elbussar. Biogasen kommer via en pipeline direkt från Uppsala vattens biogasanläggning vid Kungsängen.

Förutom moderna uppställningsplatser finns servicehall för tankning och vätskepåfyllning, tvätt och städning, teknisk verkstad, karosseri-/lackverkstad, hållplatsverkstad, lokaler för förarutbildning samt kontor. Dessutom är anläggningen förberedd för 24-meterbussar (dubbelledade superledbussar), dubbeldäckare och elbussar.

–Vi står alltså redo för en mycket spännande framtid, säger Jonas Skovgaard.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.094