23948sdkhjf

Tävlingen om Sveriges bästa bussförare är igång

14 april gick starten för Bussförar-SM 2021, där Sveriges bästa bussförare ska utses - under kommande två månader pågår kvalificeringsprovet för att delta i finalen i september.

I år blir finalen i Bussförar-SM större än tidigare – hela 20 finalister kommer att göra upp om mästartiteln den 6 september. Ett helt nytt praktiskt tävlingsmoment är också nytt för i år. Syftet med Bussförar-SM är att öka fokus på och höja statusen för bussföraryrket eftersom rekryteringsbehovet är mycket stort och branschens krav ständigt ökar.

Varje år genomförs mer än 1 miljard resor inom kollektivtrafiken. En av de viktigaste yrkesgrupperna inom området är bussföraren som har en nyckelroll för att resan ska bli behaglig och säker. Förarna är företagets ansikte utåt och det är viktigt att som förare vara serviceinriktad, representativ och att ha ett bra kundbemötande. Som bussförare ska man kunna köra fordonet mjukt och säkert, ekonomiskt och riskmedvetet och man ska kunna manövrera fordonet i trånga trafikmiljöer. Som bussförare är det även viktigt att vara kvalitets- och miljömedveten och att kunna hantera konfliktsituationer.

Bussförar-SM 2021 genomförs i två delar. Kvalificeringen sker genom ett internetbaserat prov som finns på www.bussforar-sm.se fram till 25 juni, då anmälan stängs.

De 20 bästa kallas till finalen för att delta i omfattande praktiska prov med bland annat halkbana, sparsam körning och katastrofövning. Finaltävlingen genomförs måndagen 6 september.

Bussförar-SM arrangeras av Sveriges Bussföretag i samarbete med tidningarna Resforum och Trafikforum som är Nordens ledande tidningar inom persontrafik.

RT-Forum kommer att följa anmälningsläget regelbundet och rapportera vilka bussbolag som har flest anmälda till Bussförar-SM vid varje tillfälle. Missa inte det!

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.078