23948sdkhjf

Möt utställarna på Kollektivtrafikdagen!

Den 19 maj genomförs Kollektivtrafikdagen från en studio i Solna – förutom alla talare finns flera partners som ställer ut digitalt under branschmötet.

Kollektivtrafikdagen den 19 maj har redan samlat många deltagare som kommer att följa branschmötet från den plats de själva väljer. I studion i Solna håller moderatorn Alexandra Pascalidou rätt på alla talarna som deltar i de fyra blocken som utgör stommen i Kollektivtrafikdagen.

För mer information och anmälan till Kollektivtrafikdagen, klicka HÄR!

Men förutom alla medverkande finns även möjligheten för deltagarna att gå in i de digitala utställarnas montrar under de pauser som bjuds. Bland dessa finns QBIM som i höstat lanserade sitt senaste tillskott i deras SaaS portfölj, Trafikportal.se. QBIM har arbetat länge med att omvandla data till information inom kollektivtrafikbranschen. Det handlar både om att identifiera och transformera data från trafikorganisatörernas egna verksamhetssystem - men också om att använda öppna data som tillhandahålles av myndigheter och organisationer, såsom exempelvisTrafiklab.

– Vi är verksamma inom BI-området (Business Intelligence) sedan 2014 och vi har vuxit en hel del under åren, säger Mårten Asserståhl, BI-analytiker på QBIM, Trafikportal.se, som är en av Kollekitvtrafikdagens partners och utställare. Han kommer att finnas med i den digitala montern för alla som vill ta del av de tjänster som är av intresse för branschen 19 maj.

– Just nu har vi sex olika tjänster som vi kan erbjuda. Det senaste tillskottet i vår tjänsteportfölj är det som vi kallar ”Trafikportal.se”. Där har vi skapat en integrationsplattform, vi har kopplat upp oss mot flera olika datakällor, bland annat från Trafiklab, och visualiserar datan i rapporter, kartor och dashboards.

Trafiklab har realtidsdata från merparten av trafikoperatörer i Sverige när det gäller bussar, för tåg erhålles liknande realtidsdata från Trafikverket. 

– Förutom att visa vart fordonen befinner sig och om trafiken är i tid eller inte så kan vi visa i realtid hur många som sitter i bussen, hur många som klev på vid en viss hållplats och hur många som gick av. Vi kan också visa hur många av alla de som åker med bussen som har köpt biljett, något som är extra intressant under den pågående pandemin när många passagerarna inte visar färdbevis för bussföraren eller checkar in sin biljett, säger Mårten Asserståhl. Han fortsätter:

– Vi jobbar också med prediktion, att förutspå framtiden utifrån historisk data för utförd trafik. Dessutom utvecklar vi just nu en miljö del i Trafikportal.se där trafikorganisatören skall kunna se trender i utsläpp, göra jämförelser på nationell nivå samt visa på samhällsekonomiska vinningar med kollektivtrafik. Vi har också ett samarbete med Urbanet där vår gemensamma ambition är att skapa en ”miljö” där trafikplanerare/trafikutvecklare i nästa steg enkelt ska kunna förutsäga hur resandevolymer och produktionskostnader förändras av olika åtgärder i trafiken, till exempel kortare restid/utbudsförändringar etcetera. 

Exakt hur det fungerar får alla veta som besöker Trafikportal.se under Kollektivtrafikdagen.

Vad fick er att vilja ha en digtal monter på Kollektivtrafikdagen?

– Vi vill visa upp vårt senaste tillskott Trafikportalen.se eftersom jag tror att vår produkt är unik på marknaden. Det vill vi visa upp och att vara med på Kollektivtrafikdagen ser vi som ett ypperligt tillfälle att komma ut och nå branschen, säger Mårten Asserståhl.
Har ni tidigare genomfört en digital utställning av era produkter?

– Nej, egentligen inte bortsett från att vi var med på Karlstads universitets jobbdag där vi vände oss till studenter som vi ville locka till oss. Men i det här formatet blir det helt nytt och det ska bli mycket spännande för oss.

Vad hoppas ni få ut av Kollektivtrafikdagen?

– Att vi ska väcka deltagarnas nyfikenhet och att vi får visa upp oss och demonstrera vår tjänsten vi byggt upp. Vi har redan pratat med många och har kunder redan i dag, och jag märker ett stort intresse för vår teknik. På Kollektivtrafikdagen kommer vi att nå fler tror vi. 

– Vi har några ytterligare godbitar också som jag hoppas kunna få visa upp för dem som besöker vår monter på Kollektivtrafikdagen 19 maj!

Läs mer om Trafikportal.se geom att klicka HÄR!

Fler av utställarna på Kollektivtrafikdagen 19 maj kommer att presenteras fortlöpande på RT-Forum under de kommande dagarna.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.079