23948sdkhjf

Studie visar hur upphandlad kollektivtrafik påverkar

Tidigare i år publicerade UITP, den internationella organisationen för offentligt ägda kollektivtrafikbolag, en rapport om fördelar med att upphandla kollektivtrafiken. I studien har Didier Van de Velde och Jan-Jaap de Vlieger medverkat, två kollektivforskare. Även partner inom kollektivtrafiken har intervjuats, och skälen som ges till upphandlingarna är bland annat lägre kostnader, ökad effektivitet och introduktion av ny teknik. 

  Det är intressanta att ta del av erfarenheter utanför den svenska sektorn. Vi har i Sverige visserligen lång och positiva erfarenheter av att upphandla kollektivtrafik men vi behöver också utveckla våra modeller inte minst mot bakgrund av Coronakrisens effekter. Ett arbete som vi bland annat nu bedriver inom ramen för det partssammansatta arbetet inom Kollektivtrafikens Avtalskommitté, säger Anna Grönlund, branschchef Sveriges bussföretag.  

I Kalifornien visade det sig att upphandling i konkurrens en viktig del för att på ett innovativt vis kunna introducera klimatsmarta kollektivtrafikfordon. De kvalitetskontrakt som utvecklats av Transport for London som modell för den upphandlade busstrafiken bidrog till en ökad punktlighet, vilket i sin tur bidrog till ökad kundnöjdhet i de resenärsmätningar som genomförts. 

Sveriges bussföretag utgör tillsammans med Svensk kollektivtrafik den svenska delegationen i UITPs europeiska kommitté.  

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.125