23948sdkhjf

Här byggs en av landets största elbussdepåer 

Under onsdagen togs det första spadtaget till vad som kommer att bli en av Sveriges största depåer för elbussar. Depån, beläget på Norremark i Växjö, blir 4 000 kvadratmeter stort och ska kunna ta emot 60 bussar. 

 När depån är färdig kommer det vara en av Sveriges största och modernaste elbussdepåer. Det är ju även ett speciellt projekt inom hållbarhetssegmentet där bland annat solceller ska bidra med elförsörjning, regnvatten samlas in och tegel återanvänds, säger Mikael Johansson (M), regionstyrelsens ordförande, i ett pressmeddelande. 

Depån ska stå klar lagom till att alla bussar i Växjö byts ut till att bli helelektrifierade, sommaren 2023. 

Anläggningen kommer att bli hållbar, med byggnader som drivs av en låg energianvändning. Nära 10 procent av elförbrukningen kommer att tas från solcellerna som placeras på taken av byggnaderna. 

 Ett av målen har varit att skapa möjligheter till en attraktiv arbetsplats för de cirka 250 personerna som kommer jobba där. Vi har även valt att fälla in stora fönster i taket på verkstadshallen och tvätthallen då vi vet att människor mår bra av att jobba i lokaler med mycket ljusinsläpp och dagsljus, säger Pär Welander, trafikdirektör för Länstrafiken Kronoberg.

Elbussdepån kommer också vara utformad för att i framtiden kunna expandera och öka kapaciteten till att ta emot 80 bussar. 

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.125