23948sdkhjf

Träff för alla veteranbilsälskare

Lördagen den 18 september blir det grävande skopor, schaktmaskiner i arbete och rader av veteranlastbilar att se på den gamla vägstationen strax öster om Eskilstuna. Då återupptar Statens maritima och transporthistoriska museer (SMTM) den maskinhistoriska dagen på vägstationen i Kjula.

Under lördagen finns chans att se väghistoriska fordon och maskiner av alla de slag. Det mesta som rör sig kommer finnas i själva grustaget intill vägstationen. Maskinhistoriska föreningen och deras medlemmar bidrar med de flesta rörliga maskinerna och står för aktiviteterna med de fungerande maskinerna. Uppvisningsmaskiner kommer till exempel även från Pythagoras Industrimuseum i Norrtälje.

– Att det rörliga kulturarvet hålls rörligt förutsätter att det finns entusiaster som ägnar sin fritid åt detta. Utan dem blir dessa imponerande maskiner svåra att förstå, säger Hans-Lennart Ohlsson, sakkunnig vid SMTM.

En av de hallar som finns vid vägstationen hålls öppen under dagen. Där finns delar av den väghistoriska samling som staten ansvarar för. En gång i tiden ingick samlingen i det tidigare Vägverkets museum och sedan några år tillbaka är det SMTM som ansvarar för de väghistoriska samlingarna.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Historiskt stor upphandling i Värmland inleds
Omfattande underhållsarbete: "Unikt"
Neoplankoncernen utökar verksamheten
Sverige bör fokusera på kapacitet i järnvägsnätet för att möta efterfrågan
Tunga Bussligan: MAN tar ledningen
Ishockeyförbundet förlänger avtal med Västanhede

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093