23948sdkhjf

Järfälla deltar i satsning på Klimatneutrala städer  

Sedan 2019 har Järfälla deltagit i Viable Cities satsning på klimatneutralitet, och nu fortsätter arbetet med att bli en klimatneutral kommun innan 2030.  

Det nya steget innebär att hela kommunen kommer att deltaga i projektet Klimatneutrala städer 2030, som är ett samarbete mellan Eon, Skanska, Barkarby science, bostadsrättsföreningen HSB och KTH. 

– Vi har höga ambitioner i Järfälla! Vårt deltagande i Viable Cities innebär att vi aktivt arbetar och utmanar för att bli en klimatneutral kommun redan 2030 – och därmed också en förebild för andra städer som vill öka takten i klimatomställningen. Vår koldioxidbudget visar att vi behöver minska utsläppen av växthusgaser från transporter och byggnader med 10 till 15 procent per år för att bidra till målen i Parisavtalet, säger Aphram Melki, (C), ordförande i utskottet för miljö och social hållbarhet, i ett pressmeddelande.

Viable Cities projekt Klimatneutrala städer 2030, innefattar, förutom Järfälla, 22 andra städer och fyra kommuner. I den nya fasen kommer det att riktas fokus mot flera områden för att nå en hållbar samhällsbyggnad, bland annat energi- och resurseffektivitet, mobilitet, delningsekonomi, samverkan och innovation. 

– Det här är ett jättekliv framåt för klimatomställningen i Sverige. Många av de här städerna har redan kommit imponerande långt i klimatomställningen. Nu måste vi utveckla nya arbetssätt så att de lösningar som finns kan omsättas snabbt och av fler. Vi har inte tid att prata längre – nu måste vi göra, göra, göra, säger Olga Kordas, programchef på Viable Cities. 

Sedan 2018 har Barkarbystaden trafikerats av självkörande bussar, Järfälla har dessutom Sveriges första klimatneutrala skola som är byggd i massivträ. 

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.109