23948sdkhjf

Maria Stenström till Kollektivtrafikdagen

Den 24 november går Kollektivtrafikdagen av stapeln. En av höstens talare är Maria Stenström, ansvarig för beteende- och mobilitetsfrågor på 2030-sekretariatet, som kommer att tala under block tre på temat mobilitet. 

Vad kommer du att prata om på Kollektivtrafikdagen? 

 Jag kommer prata om den nya mobiliteten som möter människors behov, förändrar våra resvanor och bidrar till klimatmålen. I den nya mobiliteten är det flera aktörer som tillsammans formar erbjudandet och lösningarna som gör det lätt för resenären att göra rätt, i landsbygd såväl som i städerna med sina olika förutsättningar. Jag kommer också prata om att behov skapar beteenden och att vi både måste arbeta uppströms för att förändra människors behov som att skapa nya attraktiva och hållbara lösningar som förändrar resvanor på vardagsnivå. 

Vad ser du är de utmanande frågorna inom kollektivtrafiken just nu?  

 Locka tillbaka de resenärer som under pandemin började resa med bil. Definiera vilken roll den traditionella kollektivtrafikbeställaren och -operatören kommer ha i tjänstefieringen av den nya hållbara, flexibla, och robusta mobiliteten samt att inte utvärdera nya lösningar med samma kriterier som vi utvärderar befintliga, etablerade lösningar. Vi måste se potentialen och arbeta för att förverkliga den i det nya mobilitetssystemet. 

 Vad hoppas du besökarna ska få med sig från Kollektivtrafikdagen? 

 Hopp, otålighet och inspiration och förståelse för deras viktiga roll att tillsammans med andra aktörer, nya såväl som befintliga, skapa den nya hållbara mobiliteten som möter kundernas behov nu! 

 Vart tror du att kollektivtrafiken befinner sig om 5-10 år?  

 Kollektivtrafiken kommer vara navet i den nya mobiliteten för de stora flödena och mobilitetens Tinder som skapar digitala förutsättning för olika aktörer och färdmedelsval att möta kundens behov av en resa hela vägen från A till B. 

 Vad driver dig i ditt arbete med att jobba med kollektivtrafik?  

 Att tillsammans skapa förutsättningar och göra saker nu som minskar klimatpåverkan. Tiden är kritisk och vi måste börja göra allt vi kan som minskar koldioxid-utsläppen nu. Vi kan inte vänta på den optimala lösningen som kanske kommer sen, börja göra nu! I detta vill jag vara en kraft som ingjuter mod, inspiration och handlingskraft. Tillsammans ska vi skapa förutsättningar för lösningar som gör det lätt för medborgarna att göra rätt. 

Här kan du anmäla dig till Kollektivtrafikdagen. 

Artikeln är en del av vårt tema om TRAFIK: Intervju.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109