23948sdkhjf

Munskydd och undvik rusningstrafik – här är de nya restriktionerna

Mot bakgrund av den ökade smittspridningen av covid-19 i Sverige och världen har regringen presenterat ett antal restriktioner som kommer att träda i kraft onsdag 8 december.

Bland annat införs rekommendationer på munskydd i kollektivtrafiken, uppmaning om att undvika kollektivtrafiken när det råder rusningstrafik och trängsel. Regeringen uppmanar också utövare av kollektivtrafiken att bibehålla full turtäthet. Rekommendationer som införs den 8 december gäller både vaccinerade som ovaccinerade personer.

I ett andra steg, om smittspridningen ökar mer, kommer regeringen att införa fler smittskyddsåtgärden, bland annat vaccinbevis för allmänna sammankomster, exempelvis mässor och restauranger där färre än 200 personer samlas.

När människor nu uppmanas att själva ta ansvar för att undvika miljöer med trängsel och att bära munskydd vid trängsel i kollektivtrafiken, samtidigt som de som kör landets bussar uppmanas att bibehålla det trafikutbud för att människor ska kunna resa till arbete, skola och fritidssysselsättningar, kan budskapen för den enskilde resenären upplevas som motstridiga. Landets trafikföretag å sin sida hamnar i en situation där man kan och ska fortsätta köra trafik samtidigt som enskilda resenärer i stigande utsträckning kan komma att kan välja att avstå sina resor, skriver Sveriges Bussföretag i en kommentar.

– Mot bakgrund av detta och i ljuset av dagens besked vill vi att regeringen nu tar initiativ till en diskussion med företrädare för regionala kollektivtrafikmyndigheter och trafikföretagen för nya stödåtgärder till landets kollektivtrafik så att vi kan säkerställa en robust kollektivtrafik för framtiden, kommenterar Anna Grönlund, branschchef Sveriges Bussföretag.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.109