23948sdkhjf

Nya regler för att ta körkort

Nästa år träder nya regler i kraft vad gäller personer med diabetes som vill ta körkort för buss, lastbil eller taxiförarlegitimation. Från och med den 1 januari kommer det inte längre vara ett hinder för personer som behandlas för diabetes typ 1 att ta körkort, samt att Transportstyrelsen ändrar de medicinska kraven så att personer oavsett typ av diabetes kan under vissa förutsättningar ta körkort.

Reglerna ändras eftersom vi i dag har mer kunskap om diabetes. Det har skett en utveckling i hur sjukdomen behandlas och de hjälpmedel som finns för att hålla koll på sin blodsockernivå. Det gör att risken av att drabbas av för lågt blodsocker i dag är mindre jämfört med hur det såg ut för tio år sedan, säger Sara Magnusson, utredare på Transportstyrelsen i ett pressmeddelande.

Reglerna utgår från behandling och risken av att drabbas av lågt blodsocker och ställer högre krav på personer som behandlas för diabetes. Samtidigt ändras regelverket så till vida att läkarintygen inte nödvändigtvis behöver lämnas lika ofta, något om prövas i enskilda fall, samtidigt som att intervallen kan bli oftare för andra personer.

En regel som tas bort helt är kraven på synintyg för personer med diabetes som vill ta körkort. Tidigare har Transportstyrelsen krävt intyg tillsammans med läkarintygen. Om och hur ofta synintyg ska lämnas kommer i stället att prövas utifrån reglerna om syn.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Vann kontrakt värt 960 miljoner kronor
Utan tåget stannar Sverige
Tillsammans når vi längre
Stororder: 76 MAN elbussar till Oslo
Ny vd för Infranord – hämtar produktionsdirektör från Keolis
Nya tunnelbanekontrakt för Transdev
Andra Nordiska Medier
Entreprenad
Motor-Magasinet
Transportnet

Sänd till en kollega

0.109