23948sdkhjf

Investmentbolag köper Finlands största bussoperatör

Under fredagen stod det klart att CapMan Infra, det nordiska investeringsbolaget, förvärvar samtliga aktier i Finlands största bussoperatör, Koiviston Auto. Förvärvet är en del i investeringsbolagets målsättning om att förbättra kollektivtrafiken i landet och driva på elektrifieringen av trafiken. CapMan Infra planerar att utöka den kontrakterade elbussflottan till mer än 220 bussar fram till 2026, vilket motsvarar över 33 procent av den kontrakterade bussflottan.

– Vi är mycket glada över att förvärva ett företag med en imponerande historia och möjligheter att omvandla sin verksamhet mot en mer miljövänlig verksamhet. Som marknadsledare är företaget väl positionerat för att driva elektrifieringen av busssektorn och växa verksamheten genom att vinna ytterligare kontrakt. Vi värdesätter deras lokala kunskap och närvaro, och vi planerar att behålla de starka varumärken som företagets flotta verkar under. Vi ser fram emot att fortsätta utveckla företaget tillsammans med sina anställda i linje med Koiviston Autos värderingar. Vi inser effekterna av den pågående pandemin på anställda och kunder och fokuserar på att ge stabilitet när vi går mot en återhämtning, säger Ville Poukka, Managing Partner på CapMan Infra i ett pressmeddelande.

Bussbolaget Koiviston Auto grundades 1928 och har 2 300 anställda och en fordonsflotta som uppgår till nära 1 000 bussar. Totalt transporterar Koiviston Auto omkring 85 miljoner passagerare årligen, innan pandemin. Verksamheten är uppdelad i två enheter, avtals- och marknadsbaserad busstrafik. Den kontraktsbaserade verksamheten står för närvarande för cirka 80 procent av koncernens intäkter, medan den marknadsbaserade verksamheten visar möjligheter till återhämtning efter en pandemi, menar CapMan Infra.

– Koiviston Auto har verkat som ett familjeföretag i nästan hundra år. Innan vi tog beslutet att sälja gjorde vi en noggrann utvärdering av företagets framtid. Branschen är i omställning, eftersom trafiken snabbt elektrifieras. Nu var en naturlig vändpunkt att inse denna förändring. CapMan Infra tillför extra resurser till exempelvis nödvändiga flottinvesteringar samt värdefull expertis för att utveckla verksamheten, säger Antti Norrlin, styrelseordförande för Koiviston Auto.

Transaktionen förväntas avslutas under första kvartalet 2022. CapMan berättar också att befintliga anställda kommer att behålla sina nuvarande positioner efter transaktionen.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Flix och Shell i samarbete
Här är förslagen som påverkar branschen
VD-skifte för Stockholms Hamn
'Stena Vision' går till Frankrike
Tunga Bussligan: BYD toppar i november
Drömmig fyr vinner prestigefyllt pris
Andra Nordiska Medier
Entreprenad
Motor-Magasinet
Transportnet

Sänd till en kollega

0.144