23948sdkhjf

Starkt år för Viking Line – ökade med 50 procent

Under pandemiåret 2021 såg Viking Line en ökning i antalet passagerare på de olika färjelinjerna i Östersjön. Som mest ökade antalet resenärer på sträckan mellan Åbo – Åland – Stockholm, som under det gångna året hade nära 52 procent fler passagerare än året innan. Det skriver rederiet i en sammanfattning över 2021.

Under året som var, reste totalt  2 315 137 personer med rederiets färjor, vilket går att jämföra med 1 927 302 passagerare under 2020, och är en ökning på nära 20 procent jämfört med föregående år.

Samtidigt som linjen mellan Åbo och Stockholm hade störst ökning, minskade antalet passagerare på sträckan mellan Helsingfors och Åland med 11 procent, något Viking Line menar påverkats av försäljningen av ’M/S Mariella’.

Med tanke på det utmanande läget i att bedriva en verksamhet i en miljö där efterfrågan delvis uteblev på grund av restriktioner och andra begränsningar, så får vi vara nöjda med årets volymer. Speciellt glädjande är passagerarsiffrorna på Åbolinjen där Åland, som attraktiv semesterdestination, fick ett markant uppsving i Finland. Även sommarens specialkryssningar med ’Viking Cinderella’ var mycket uppskattade av våra gäster. Under hösten 2021 höll läget på att normaliseras, men utvecklingen avbröts av den nya Covid19-varianten och åtföljande skärpningar av reserestriktionerna. Vi är även glada över att efterfrågan på våra bildäck varit stor, vilket syns i frakt- och personbilvolymerna, säger Jan Hanses, vd för Viking Line i ett prestigeladdade.

Samtidigt som ’M/S Mariella’ såldes under 2021, avslutade byggnationen av rederiets klimatsmarta ’M/S Viking Glory’. Fartyget har nyligen lämnat varvet i Xiamen och påbörjat sin färd till Åbo, genom bland annat Suezkanalen och Gibraltarsundet. Fartyget beräknas sättas i trafik den 1 mars i år.

Vi ser fram emot att ta emot Viking Glory i februari i Åbo. Fartyget kommer att bli unikt och vackert - såväl invändigt som till exteriören. Vi ser nu redan att det finns ett enormt intresse för henne och det är vi glada över. Hon ger oss en tro på framtiden, säger Viking Lines vd Jan Hanses.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.096