23948sdkhjf

Så blev resandet över Öresundsbron 2021

I en summering av trafiken över Öresundsbron under fjolåret som Øresundsbro Konsortiet gjort, visar siffrorna på nytt rekord när det kommer till godstrafiken och en återhämtning av vägtrafiken över bron.

Pandemins utveckling och restriktioner har dock påverkat de omkring 400 000 kunderna som trafikerar bron vanligtvis, och vid förra årets inledning minskade resandet med nära 55 procent jämfört med 2020. De nya restriktionerna i december påverkade resandet som slutade på en minskning med 35 procent jämfört med 2019, men trots pandemin har bron fått omkring 25 000 nya kunder under 2021.

– Öresundsregionens potential och allt som förbinder oss fick ett positivt uppsving under 2021. Debattartiklar och ministermöte bidrog till att sätta Öresundsfrågorna på agendan. Gång på gång påmindes vi om betydelsen av att bygga fler broar mellan länderna. Nu fortsätter vi att jobba för att återupprätta tilliten till att bron alltid är öppen och påminna om potentialen med en integrerad region, säger Linus Eriksson, vd på Øresundsbron i en kommentar.

När det kommer till pendlingen, har trafiken över bron färgats av nya vanor och fler som jobbat hemifrån.

– Resandet över bron tog än mer fart då vi lanserade vår hittills mest förmånliga kampanj om att erbjuda en tur på köpet upp till tre gånger under hösten. Vi var nästan tillbaka på 90 procent av tidigare trafiknivåer i november, men så återinfördes restriktioner och vi blev återigen påminda om hur hårt gränskontroller slår mot integrationen och resandet över sundet, säger Linus Eriksson. 

Under det gångna året har Øresundsbro Konsortiet genomfört renovering av bron där bland annat 4 500 lysrör bytts ut till LED-rör, solcellsanläggning som tidigare varit på 1 500 kvadratmeter byggdes ut med ytterligare 1 500 kvadratmeter och 2 560 av 13 400 meter stålkonstruktion på bron har målats om under 2021.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Flix och Shell i samarbete
Här är förslagen som påverkar branschen
VD-skifte för Stockholms Hamn
'Stena Vision' går till Frankrike
Tunga Bussligan: BYD toppar i november
Drömmig fyr vinner prestigefyllt pris
Andra Nordiska Medier
Entreprenad
Motor-Magasinet
Transportnet

Sänd till en kollega

0.094